A Rocksulit is jegyző Richard Linklater által rendezett A Scanner Darkly című alkotást a rendező által már használt animációs technikával készítik el. A tökéletes végeredményhez azonban újabb és újabb szakemberekre van szükségük, akiket többek között a világhálón keresnek.

Az A Scanner Darkly-ban Linklater ugyanazt a realisztikus animációs technológiát használja majd, mint a magyar HBO csatornán is vetített, 2001-es Az élet nyomában című filmjében. A valóságot imitáló animációs stílus kulcsa, hogy a jeleneteket először élőben veszik fel, majd később az egészet rajzfilmmé alakítják digitális módszerek segítségével.

A rendező Detour FilmProduction nevű cégénél ebből kifolyólag most óriási a nyüzsgés, mindenütt grafikusok és dizájnerek robotolnak a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel. Bár eddig is mintegy 35 szakember tökéletesíti Az élet nyomában-nal elkezdett animációs technikát, további szakemberekre van szükség. Linklater ugyanis ezúttal valódi hiperrealisztikus, professzionális munkát szeretne kiadni a kezéből,

"Az élet nyomában-t elég laza körülmények között csináltuk" - nyilatkozta a The Austin Chronicles magazinnak Mike Layne grafikus. "Mindannyian megnéztük, Rick mit csinált eddig, aztán mindenki választott egy olyan jelenetet, vagy rajzot, amely a saját szaktudásához a legközelebb állt, és megpróbált csinálni vele valamit. A Scanner Darkly esetében sokkal összehangoltabban kell azonban dolgoznunk, itt ugyanis élő szupersztárokat kell megjelenítenünk grafikusan, nekik pedig felismerhetőnek kell lenniük. Ha van egy olyan színész, mint például Robert Downey Jr., akinek az arca valóságos gumiarc, ez hatalmas kihívást jelent, ugyanis egy ilyen arcnak ugyanis egyetlen része sincs nyugalomban. Ez egy nagyon érdekes feladat, ugyanis az ember nem is gondolná, hogy egy színész arca mennyire vesz részt az érzelmek közvetítésében, amíg nem látja közelről, hogy egy igazi profi hogyan lényegül át a jelenetek során. Nagyon összetett és aprólékos folyamatról van szó, nekünk pedig ezt kell megjelenítenünk grafikusan."

Forrás: InterComForrás: InterCom
Woody Harrelson és Robert Downey Jr. digitális verziói

"Szeretnénk, ha egységesebb lenne a film, mint Az élet nyomában" - tette hozzá Bob Sabiston, aki az animációs technikát lehetővé tevő számítógépes programot készítette. "Nem is animációs filmet csinálunk tulajdonképpen, hanem egy nagyon részletes képregényt. Most pedig olyan embereket keresünk, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy nagyon kidolgozott portrékat készítsenek az ismert színészekről.

A vállalkozó kedvű grafikusok az alábbi címen érdeklődhetnek az állás iránt: A Scanner Darkly 3109 N. I-35 Austin, TX 78722.

Forrás: InterCom

A jövőben játszódó film története szerint a Reeves által alakított Bob Arctor a halálosan addiktív drogot, a Substance D-t terjeszti. Fred a zsaru, aki a nyomába ered. Amit azonban senki sem tud, hogy a tökéletesen képzett, több személyiséggel rendelkező titkosrendőr egyik alteregója nem más, mint maga Arctor, a dealer. A Substance D hatása ugyanis az, hogy az emberi pszichét két, egymás ellen küzdő személyiséggé formálja át, s a rendőrnek fogalma sincs, hogy valójában saját maga ellen folytat nyomozást.

Az A Scanner Darkly 2005. szeptember 16-án kerül az amerikai mozikba.

Kürtösi István