Február 1-től 8-ig rendezik meg a 36. Magyar Filmszemlét. A magyar film ünnepének tartott egyhetes, több helyszínen zajló rendezvényén a megszokott programokhoz idén számos filmes újdonság, induló Jancsó-portál, kisfilm-adatbázis, plakátverseny is társul. 21 játékfilm, köztük az Argo, a Nyócker! és az Állítsátok meg Terézanyut! küzd meg a Filmszemle nagydíjáért.

"Azt mondják, ha esik a hó, Filmszemle is lesz. Most már esik" - mondta Sipos Áron, a Filmszemle Tanács elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján. Február 1-én kezdődik a 36. Magyar Filmszemle. Idén 24 játékfilmet, 42 dokumentumfilmet, 26 kisjátékfilmet és 10 kísérleti filmet tűznek műsorra a tavalyról már ismerős helyszíneken, a Mammut moziban, a Millenáris Teátrumban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezúttal csatlakozik hozzájuk a Bem mozi, ahol a versenyprogramban nem szereplő dokumentumfilmeket vetítik majd, valamint a Kultiplex, ahol a kísérleti és kisjátékfilmekből mutatnak be válogatást.

A Filmszemlét Pejó Róbert Dallas Pashmende című alkotása nyitja meg február 2-án. A nyitóünnepségen adják át "A Magyar Mozgókép Mestere" művészeti díjakat, valamint az életműdíjakat a Budapest Kongresszusi Központban. Ugyanitt tartják majd február 8-án a záróünnepséget is, ekkor tartják a díjkiosztót, és levetítik Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét.

A játékfilmek premier vetítéseit a Millenáris Teátrumban tartják. A Mammut moziban az információs szekcióban további filmeket, televíziós alkotásokat és animációs műveket mutatnak be, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezik az In Memoriam vetítéssorozatot, mely a közelmúltban elhunyt filmes alkotók  munkásságának állít emléket.

A Filmszemle nemcsak vetítésekből áll, szakmai tanácskozásokra, fórumra, könyvbemutatókra és nemzetközi tanácskozásokra is sor kerül, a Nemzeti Filmiroda pedig tájékoztatót tart. A Játékfilmes zsűri elnöke Gazdag Gyula rendező, a többi tag Medvigy Gábor operatőr, Szilágyi Ákos esztéta, Kéri Ádám képzőművész és egyetemi tanár,valamint Hutlassa Tamás producer. A dokumentumfilmeket Sára Sándor rendező, Székely Orsolya rendező-producer és Gulyás Gyula rendező bírálja el. A kísérleti és kisjátékfilmek győztesét Ferenczi Gábor rendező, Pálos György rendező és Bikácsy Gegely esztéta-kritikus választja ki. A rendezvénysorozat végén a három zsűri nyilvános vitán értékeli a szemle alkotásait.

Idén rekordszámú külföldi vendég látogat el a Magyar Filmszemlére, eljönnek a cannes-i filmfesztivál válogatói, a moszkvai, a Karlovy Vary-i és a chicagói fesztivál képviselői, valamint jelen lesznek az American Film Institute emberei is.

A Filmszemle költségvetése 150 millió forint, az összeg nagy részét a Mozgókép Közalapítvány állta. A játéfilmek elkészültének összköltsége 7 milliárd 200 millió forint volt. 2004-ben 1,5 millió néző váltott jegyet magyar produkcióra.

A 36. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában 21 játékfilmet vetítenek, közülük tizenegy alkotást ősbemutatóként láthat a szakma és a közönség. Az információs szekcióban, versenyen kívül további három játékfilmet tűznek műsorra, Koltai Lajos Sorstalanság-át, Szabó István Csodálatos Júliá-ját és Szabó Lászlótól Az ember, aki nappal aludt című alkotást.

A következő oldalakon az idei versenyprogramban részt vevő játékfilmekkel ismerkedhet meg.