Elhunyt Ossie Davis

2005.02.07. 16:10

87 éves korában elhunyt Ossie Davis, az elismert színpadi és moziszínész, író, rendező, aki művészként és aktivistaként egyaránt küzdött a színesbőrűek elleni előítéletek ellen. Davis olyan filmekben szerepelt, mint a Dzsungelláz és a Tizenkét dühös ember.

Ossie Davist pénteken holtan találták Miami Beach-i hotelszobájában. Bobby Hernandez rendőrségi szóvivő elmondta, hogy Davis unokája reggel hét óra körül értesítette őket, miután nagyapja nem nyitotta ki az ajtaját a Shore Club Hotelben. A színész régóta szívbetegségben szenvedett.

Davis Codgellben született 1917-ben, Waycross és Valdosta közelében nőtt fel. 1935-ben stoppal érkezett Washingtonba, ahol a Howard egyetemen drámaírást tanult. Színészni karrierje 1939-ben kezdődött a harlemi Rose McClendon társulatban. A második világháború kitörése után négy évig szolgált, főként sebészeti segédként egy libériai katonai kórházban, ahol a helyieket és a sérült katonákat egyaránt gyógyította. 1946-ban tért vissza New Yorkba. A Broadwayn a Jeb című darabbal debütált, amely egy hazatérő katonáról szólt. Ekkor ismerkedett meg későbbi feleségével, Ruby Dee-vel, akivel 1998-ban ünnepelték az aranylakodalmukat.

Jelentősebb Broadway-alakításai között volt 1961-ben a Purlie Victorious című darab főszerepe. Ő maga írta a komédiát, amelyben a faji sztereotípiákat állította pellengérre. Papot játszott, aki Georgiában vállal prédikátori állást. 1970-ben részt vett a történet musicalváltozatának megírásában is. A musicalt a jövő szezonban tervezik újra színpadra állítani a Broadwayn.

Davis 1950-ben forgatta első filmjét, a No Way Out-ot, ezzel az alkotással mutatkozott be Sidney Poitier is. Korai munkásságának legnagyobb alakítását Burt Lancester partnereként nyújtotta a Skalpvadászok-ban. A film nyitójelenetében szökött rabszolgaként botladozik Lancester lova mellett. Karaktere művelt ember, aki szembekerül környezete durvaságával.

Legtöbb filmje a színesbőrűekkel szembeni előítéletekkel foglalkozott. Ruby Dee oldalán tevékenyen részt vett a polgárjogi mozgalmakban, hogy elősegítse az afro-amerikaik ügyét.

Davis számos Spike Lee-filmben játszott, köztük a Szemet szemért-ben és a Dzsungelláz-ban, amelyben Dee is feltűnt. "Az volt a nagyszerű Rubyban és Ossieban, hogy egyszerre voltak aktivisták és színészek" - mondta Spike Lee. "Erősek és bátrak voltak akkor, amikor a legtöbb színes bőrű előadóművész meghúzta magát. Malcolm X mellé álltak, ott voltak Martin Luther Kinggel, részt vettek a washingtoni menetben, és sosem aggódtak amiatt, hogy ez hátrányosan befolyásolhatja a karrierjüket."

Davis a Dzsungelláz egyik jelentét tartotta élete legnehezebb színészi feladatának. Kényszerhelyzetbe került apát játszott, akinek le kell lőnie crackfüggő fiát. A fiút Samuel L. Jackson alakította.

A kellemes, telt bariton hangjáról és elegáns tartásáról ismert színész elkészítette a Purlie Victorious filmváltozatát Gone Are the Days címmel, és szerepelt Sidney Lumet A domb című alkotásában. A 2002-es Bubba Ho-Tep című kultuszkomédiában John F. Kennedyt személyesítette meg az Elvis Presleyt alakító Bruce Campbell oldalán.  A King című filmben Martin Luther Kinget keltette életre, és feltűnt Jack Lemmon és Walter Matthau oldalán A szomszéd nője mindig zöldebb című vígjátékban.

Egyik utolsó filmjében, a Baadasssss!-ben Mario van Peeble nagyapját játszotta. A mozi a rendező apjának, Melvin van Peeble-nek a történetét beszéli el, az afro-amerikai filmes úttörőét, akinek a Sweet Sweetback's Baadasssss Song című 1970-es munkája nagy lökést adott a színesbőrűek filmes függetlenségi mozgalmának.

Televíziósorozatokban is szerepelt, az 1978-as Gyökerek-ben, az 1986-os Martin Luther King: The Dream and the Drum-ban és az 1994-es The Stand-ben. Olyan tévéfilmekben játszott, mint a The Emperor Jones, a Miss Ever's Boys és a Tizenkét dühös ember.

Davis több filmet rendezett is, a leghíresebb az 1970-es Cotton Comes to Harlem. Davis rendezte a Black Girl című drámát is, amely egy balerinának készülő kislányról szól, akit a családja megpróbál eltántorítnai az álma megvalósításától. A Gordon's War című filmje vietnami veteránokról szól, akik harcot indítanak a harlemi drogkereskedők ellen.

2004-ben Davis és Dee megkapták a Kennedy Center-díjat. Pénteken elsötítették a tiszteletére a Broadway fényeit. Hétfőn tartanak megemlékezést a harlemi könyvtárban, ahol Denzel Washington, Wesley Snipes, Delroy Lindo és Malcolm X két gyermeke is jelen lesz.

Davis utolsó napjaiban a Retirement című komédiát forgatta. Az idősödő barátokról szóló moziban Peter Falk, Jack Warden és George Segal voltak a partnerei.

KAPCSOLÓDÓ CIKK