Megváltoztatták az Oscar-díj-átadás forgatókönyvét. Idén nem minden kategória győztesét hívják fel a színpadra, más kategóriákban viszont az összes jelölt kiállhat a közönség elé. A változtatás kiagyalója időt szeretne így spórolni, valamint minél több résztvevőnek biztosítani a több százmilliós televízióközönség előtti megjelenést.

A 77. Oscar-gálán néhány kategória győztesei nem léphetnek föl a színpadra, hogy átvegyék a díjukat. Az Oscar-tévéközvetítés producere, Gil Cates a jelöltek hagyományos közös ebédjén bejelentette, hogy nagyszabású változtatásokat vezet be az idei díjkiosztó gálán. Idén bizonyos kategóriák győzteseit nem hívják fel a színpadra, ők a közönség soraiban helyet foglaló megbízottól vehetik át a díjukat.

Más esetekben az adott kategória összes jelöltjét felhívják a színpadra, és utána hirdetnek győztest. Végül lesznek olyanok is, akik a hagyományos úton kapják meg a díjukat, azaz a boríték felnyitása és a név kihirdetése után végigvonulnak a folyosón, föllépnek a színpadra, és elmondhatják a köszönőbeszédüket.

Cates elmondta, hogy a február 27-i eseményen bevezetendő változásokkal időt spórolhatnak, és csak így lehet biztosítani, hogy az összes jelöltet lássa a több százmilliós tévéközönség.

Az Oscar-gálák történetének számos emlékezetes pillanata azonban éppen a nagy kivonulásokhoz kötődik. Például Roberto Benigni, aki 1998-ban Az élet szép-ért nyerte el az Akadémia díját, nevének elhangzása után keresztülmászott a székeken a színpad felé menet. Cates arra is megpróbálja rábeszélni a jelölteket, hogy a köszönőbeszédeiket fogják minél rövidebbre.