Ezen a héten érkezik a mozikba minden idők legdrágább magyar filmje, a Nobel-díjas Sorstalanság Koltai-féle adaptációja. Könnyedebb szórakozást ígér a külföldi kínálat, hiszen a Százholdas Pagony lakói egy félelmetes elefánttól rettegnek, Richard Gere táncra perdül Jennifer Lopez kedvéért, egy koreai férfi tizenöt évnyi szobafogságot akar megbosszulni, mások pedig annak örülnének, ha végre békében hagynák őket.

Sorstalanság - 2005
Képek | Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap

Miről szól? Köves Gyurit, a zsidó kamaszfiút leszállítják a buszról, bevagonírozzák, és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. A fiú nem akar menekülni, csak megpróbálja túlélni a Holokausztot, és közben mindent megfigyel maga körül.

Ki a rendező? Koltai Lajos, az Oscar-díjra jelölt operatőr, Szabó István állandó munkatársa először próbálta ki magát a rendezői szerepkörben.

Kik a szereplők? A nyolcadikos Nagy Marcellt, aki A Pál utcai fiúk-ban Kolnait játszotta, négyezer jelentkező közül választották ki Köves Gyuri szerepére. Citrom Bandit a Kolozsvárott játszó Dimény Áron alakítja, akit a Rom-mánia című játékfilmben láthattunk. Az apát Bán János, a Katona József Színház tagja személyesíti meg, aki többek között a Felhőjáték-ban és a Szerelmem, Elektrá-ban szerepelt. Gyuri mostohaanyját Schell Judit játssza, aki legutóbb az Állítsátok meg Terézanyut!-ban tűnt föl. A Sorstalanság apróbb szerepeit olyan színészekre osztották, mint Harkányi Endre, Haumann Péter, Rajhona Ádám vagy Gyabronka József.

Még valami? Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmzenéjét az Oscar-díjra jelölt Ennio Morricone szerezte. A Sorstalanság Magyarországon példa nélküli összegből, csaknem két milliárd forintos költségvetéssel készült.

Olvasnivaló: Köves Gyuri keze ökölbe szorult - dr. Igó kritikája a filmről