Mel Gibson helyenként átalakította a James Caviezel főszereplésével leforgatott Jézus-filmet. A kevesebb erőszakos jelenetet tartalmazó változat március 11-én kerül a mozikba az Egyesült Államokban.

Az első átszerkesztett változat még mindig túl erőszakosnak bizonyult, s az R besorolást kapta az Egyesült Államokban, amely korhatáros korlátozást jelent, ezért a színész-rendező úgy döntött, másodszor is nekiesik a filmtekercsnek, hogy még szélesebb közönséget érhessen el a Jézus életének utolsó 12 óráját bemutató filmjével.

Az eredeti verzió összesen 370,2 millió dolláros bevételt produkált a mozik pénztárainál, a tavaly hamvazószerdára időzített premier óta. Az újravágott változatot március 11-én tűzik műsorra 500-750 amerikai filmszínházban.

"Nem kerültek új jelenetek a filmbe, a kivágott részek pedig kizárólag az erőszakosabb képsorokat érintik" - nyilatkozta a Varietynek Bruce Davey, Mel Gibson partnere az Icon produkciós cégben. "A megkorbácsolást ábrázoló jelenetet például jelentősen átalakítottuk."

"A vallásos csoportok közül sokan kérték, hogy húsvétkor ismét tűzzük műsorra a filmet, s ennek kapcsán sokat beszéltünk az erőszakos jelenetek sorsáról. Mel szeretett volna egy közönségbarátabb változatot. Reméljük, így olyanok is megnézik majd a filmet, akik ezt korábban pont az erőszakos képek miatt nem tették, s, hogy több fiatal ismerkedik majd meg a történettel."

Davey, valamint a filmet terjesztő Newmarket films feje, Bob Berney is elismerte, hogy a véres korbácsjelenet miatt sok nézőt veszítettek.

"A film még így is igen erős és megindító, de átszerkesztettük, így azok az emberek, akiket korábban elriasztottak az erőszakos jelenetekről szóló beszámolók, most elmehetnek és megnézhetik a Passió-t" - mondta Berney. "Az új változat így akár családi moziként is megnézhető."

Berney szerint az újravágott alkotást az Egyesült Államok legtöbb területén bemutatják, nem csupán az erősen vallásos déli államokban, az úgynevezett Biblia-övben.

Davey hozzátette, a húsvéti hétvégén vetítik majd a filmet, s szeretnék, ha ez akár évekre szóló hagyománnyá válhatna.

"Az újravágáshoz az alapötlet az volt, hogy olyan örökzöld filmet szerettünk volna faragni a Passió-ból, amelyet újra és újra elővehetünk húsvét hétvégéjén" - mondta Gibson partnere. "Ha az igény megvan rá, miért ne?"

A február végén esedékes Oscar-díjkiosztón a Passió nem a nagy esélyesek között indul. Gibson filmje csupán három jelölést kapott, miután a készítők úgy döntöttek, nem költenek sokat arra, hogy a zsűri tagjai körében reklámozzák művüket.