Az Aviátor és a Vera Drake osztoztak a legfontosabb díjakon a szombat esti BAFTA-gálán. A Brit Filmakadémia a legjobb külföldi film díját a Che Guevara - A motoros naplójának ítélte oda, a közönségdíjat pedig a Harry Potter és az azkabani fogoly vihette haza.

Az Aviátor 14 jelöléséből négyet váltott díjra a 2005. évi BAFTA-díjátadáson. Martin Scorsese Howard Hughes életét feldolgozó alkotását választották a legjobb filmnek az angol Oscarnak tartott BAFTA-díj elbírálói, Cate Blanchett pedig elnyerte alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját. Az Oscar egyik nagy esélyese - melyet olvasóink premier előtt megnézhetnek az  [origo] filmklub február 23-i vetítésén - a legjobb smink és díszlettervezés díját is hazavihette.

Cate Blanchett, aki 1999-ben már kapott BAFTA-díjat az Elizabeth főszerepéért, Katherine Hepburnt alakította az Aviátor-ban. Beszédében köszönetet mondott a filmtörténet legendás alakjának, amiért utat mutatott a színésznők számára. "Biztos vagyok benne, hogy most örülsz, bár nem lehetsz itt velünk" - mondta Blanchett.

A legjobb rendezésért járó elismerést a Vera Drake rendezőjének, Mike Leigh-nek ítélték oda. "Mindig azt mondják a győztesek - én is voltam már így vele -, hogy meglepődtek a zsűri döntésén, mikor nem is gondolják komolyan. Ezúttal viszont, tekintve a többi jelölt névsorát, valódi meglepetés ért. Rendkívüli megtiszteltetésnek tartom a díjat. Óriási kiváltság, hogy elkészíthettünk egy olyan kompromisszummentes filmet, mint amilyennek én a Vera Drake-et tartom" - mondta az abortusz kérdéskörét feszegető film alkotója, aki elhalászta Martin Scorsese orra elől a legjobb rendező díját.  A főszerepért Oscarra is jelölt Imelda Stauntont tüntette ki a Brit Filmakadémia a legjobb színésznő díjával, ráadásképp a Vera Drake a legjobb kosztüm díját is megszerezte.

A férfiak versenyében Jamie Foxx győzött Ray Charles megformálásával a Ray című életrajzi filmben. A férfi mellékszereplők között Clive Owen bizonyult a legjobbnak a Közelebb!-ben nyújtott alakításáért. Mindkettejüknek sikerült megismételniük a januári Arany Glóbusz-díjátadáson elért eredményeiket, viszont a britek nagy reménysége, Kate Winslet üres kézzel távozott a szombati gáláról, pedig két filmért, az Én, Pán Péter-ért és az Egy makulátlan elme örök ragyogásá-ért is jelölték BAFTA-díjra.

A legjobb külföldi film és a legjobb zene díját a Che Guevara - A motoros naplója kapta. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása alkotói vihették haza a legjobb eredeti forgatókönyv és a vágás díját.

A legjobb brit filmnek a My Summer of Love bizonyult, ami két fiatal lány bontakozó kapcsolatát mutatja be. A legjobb hang díjával a Ray-t tüntették ki, a közönségdíjat pedig a Harry Potter és az azkabani fogoly nyerte.