Bizonytalan időre felfüggesztették az Eucalyptus című film forgatását Ausztráliában. A díjnyertes romantikus regény feldolgozása állítólag a főszereplők, Russell Crowe és Nicole Kidman marakodása miatt esett kútba.

A hatalmas költségvetésből készülő Eucalyptus-tól azt remélték az alkotók, hogy fellendíti az ausztrál filmipart, de a forgatás még el sem kezdődött, a produkció pedig máris összeomlani látszik. A helyszínül választott festői kisvárosban, Bellingenben összegyűlt stábnak a producerek váratlanul bejelentették, hogy a 8,3 millió fontba kerülő film forgatását bizonytalan időre elhalasztották. Az amerikai Fox Searchlight rövid jelentése a forgatókönyvvel kapcsolatos problémákra hivatkozott, de bennfentesek tudni vélik, hogy a döntés oka az Oscar-díjas főszereplők közt hetek óta fennálló feszültség volt.

A helyi filmipart megdöbbentette a fordulat, a sajtóban pedig különféle híresztelések kaptak szárnyra. Az egyik sydneyi újság, a The Daily Telegraph szerint az Eucalyptus-t Crowe követelődzései tették tönkre. A Gladiátor sztárja állítólag több jelenetet szeretett volna, és tiltakozott az ellen, hogy Kidman takarja a vásznon.

Más lapok szerint a helyzet akkor mérgesedett el a két főszereplő között, mikor Crowe reklámszereplést vállaló kollégáit bírálta a GQ magazinnak adott interjúban. "Nem használom a hírnevemet pénzgyűjtésre" - nyilatkozta. "Nem forgatok öltönyreklámokat Spanyolországban, mint George Clooney, és nem népszerűsítek cigarettát Japánban, mint Harrison Ford. Sokan azt mondják: 'Ez a te bajod, haver, mert ezért a pénzért nem kell csinálni semmit.' Számomra ez  viszont szentégtörés, mert teljesen ellentmond annak a társadalmi szerződésnek, amit a közönséggel kötöttünk."

Nicole Kidman nemrég 5 millió dollárt keresett négyperces szereplésével minden idők legdrágább Chanel-reklámjában. Bár személy szerint Kidmant nem említette meg, a színésznő állítólag dühös volt, és kijelentette, hogy vége a barátságuknak.

Crowe híres hatalmas egójáról. Hollywood egyik legtöbb nézőt vonzó sztárjának saját birtoka van Bellingen közelében, ennek ellenére helikoptert bérelt magának, hogy a tízhetes forgatás helyszínére szállítsa nap mint nap.

Más források szerint a produkció leállásának oka az volt, hogy Crowe az író-rendezővel, Jocelyn Moorhouse-zal veszett össze a forgatókönyvön, amely szerinte egyszerűen nem ütötte meg az elvárható szintet. Moorhouse, aki a Muriel esküvője producere volt, korábban is dolgozott együtt Crowe-val a Proof című 1991-es ausztrál filmen.

Már eddig is drasztikus változtatásokat kellett végrehajtani a forgatókönyvön amiatt, hogy a 19 éves főhősnő szerepére a 37 éves Kidmant választották. A film alapjául szolgáló regénnyel Murray Bail elnyerte a rangos ausztrál irodalmi elismerést, a Miles Franklin-díjat. A romantikus történetben egy apa képtelen teszt elé állítja lánya udvarlóit, a leendő férjnek meg kell tudnia nevezni a birtokán található több száz eukaliptuszfaj mindegyikét.

A producerek azt állítják, hogy a forgatás a történtek ellenére elkezdődhet még ebben az évben, de a problémák száma és a főszereplők zsúfolt munkarendje miatt ez aligha lehetséges.

Nagyot csalódtak Bellingen lakói, akik hatalmas bevételeket és némi ingyenreklámot reméltek városuknak. Sokukat alkalmazták volna statisztaként, húsz család pedig kiköltözött otthonából, hogy kiadják a házat a produkciós cégnek heti 600 fontért. A vendégházak tulajdonosai húsvétig tartó telt házra számítottak, ezért minden más foglalást elutasítottak.

"Enyhe kifejezés, hogy csalódottak vagyunk" - mondta Bellingen polgármestere, Mark Troy. "Mindenki előre örült neki, hogy Nicole Kidman és Russell Crowe a városunkba jön."