Elhunyt Sandra Dee

2005.02.21. 16:02

Hatvankét éves korában elhunyt Sandra Dee, a '60-as évek tinifilmjeinek sztárja. Az amerikai színésznő, az énekes Bobby Darrin felesége számos népszerű komédiában alakította a naiv vidéki lány szerepét, rá utal a Grease című musical egyik jól ismert száma is.

Sandra Dee legismertebb filmje az 1959-es szörfös kultuszmozi, a Gidget volt. Tizenéves lányt játszott benne, aki beleszeret egy jóképű hullámlovasba a nyári szünetben. Nagy szenzáció volt annak idején házasságkötése Bobby Darrin énekessel, akivel számos vígjátékban szerepeltek együtt, például az 1965-ös That Funny Feeling-ben és az 1962-es If a Man Answers-ben. Az amerikai tinibálvány figurájára utal a Grease egyik dala is. A Look at Me, I'm Sandra Dee kezdetű szám akkor hangzik el a musicalben, amikor a lányok Sandy ártatlanságán gúnyolódnak.

Sandra Dee, eredeti nevén Alexandra Zuck New Jerseyben született. 12 éves korától modellkedett, a filmvilágba az Until They Sail című romantikus mozival került be, amelyben Joan Fontaine volt a partnere. Első főszerepét a The Reluctant Debutante című komédiában kapta, amelyben a londoni felső tízezer köreibe keveredett lányt alakított. Gyakran bízták rá a naiv vidéki fruska szerepét, ilyen karaktert játszott a Tammy Tell Me The Truth-ban és a Tammy and The Doctor-ban is.

Dee olyan filmekben tűnt fel mellékszereplőként, mint Douglas Sirk Imitation of Life című alkotása, az A Portrait in Black Anthony Quinn-nel a főszerepben és Peter Ustinov Romanoff és Juliet-je.

Kevin Spacey 2004-ben Beyond the Sea címmel filmet forgatott Bobby Darrin életéről, ebben Kate Bosworth, A vonzás szabályai-ban és a Drogtanyá-ban feltűnt színésznő játszotta Sandra Deet.

"Nem voltak hibái" - mondta Steve Blauner, a család barátja. "Mikor ünnepelt sztár volt, és a filmjei vezették a nézettségi listákat, ugyanúgy bánt a kamerakezelő emberrel, mint a stúdió vezetőjével. Ő valóban ilyen volt. Nem volt benne kétszínűség."

Dee tegnap reggel hunyt el egy kaliforniai kórházban. Négy éve szenvedett veseelégtelenségben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK