Az Oscar-díjasok tovább élnek

2005.02.22. 13:18

A tudomány bebizonyította, hogy az Oscar-díjas színészek és rendezők tovább élnek, mint azok a pályatársaik, akik sohasem kapták meg az Akadémia elismerését. A forgatókönyvírók már nem ilyen szerencsések, a kutatási eredmények szerint rájuk az összefüggés fordítottja érvényes.

Donald Redelmeier, a torontói egészségtudományi központ egyik vezetője kimutatta, hogy az Oscar-díjas rendezők két évvel tovább élnek, mint azok, akik csak a jelölésig jutottak el, a többszörös győzelem pedig még nagyobb előnnyel jár.

Redelmeier rendezőket vizsgáló tanulmánya a két évvel ezelőtti, színészekkel végzett kutatás számos eredményét megismételte. A többszörös Oscar-győzelem hat évvel hossszabbítja meg a filmsztárok életét. Az Oscar-díjasok átlagosan 79,7 évig, a jelöltek 76,1 évig élnek, míg azok, akik közelébe sem kerültek az Akadémia díjának, csupán 75,8 évre számíthatnak.

Nem új felfedezés, hogy a magasabb társadalmi státusz hosszabb életet biztosít, az Oscar-díjasok pedig kétségkívül magasan helyezkednek el a ranglétrán. Ráadásul a sikeres emberek elégedettebbek, és kevesebb stresszel kell megküzdeniük.

Az Akadémia elismerése azonban nincs ilyen jótékony hatással a filmszakma minden képviselőjére. Mikor Redelmeier a forgatókönyvírókat vizsgálta, kiderült, hogy az Oscar-díjasok nem számíthatnak hosszabb életre, sőt három évvel korábban halnak meg, mint azok, akiket csak jelöltek.

A kutató szerint az ellentmondásos eredményeket az okozza, hogy a rendezők és a színészek a győzelem után továbbra is reflektorfényben állnak, míg a forgatókönyvíróknak küzdeniük kell azért, hogy a közönség ne felejtse el őket. Szembe kell nézniük a kihívással, hogy írjanak egy újabb sikeres művet. "Áldozd fel magad, tegyél még több erőfeszítést" - foglalta össze Redelmeier a filmvilág forgatókönyvírókkal szemben támasztott elvárásait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK