Sean Penn idén is leküzdötte Oscar-undorát, gyorsan megvédte a házigazda által támadott Jude Law-t (együtt szerepelnek hamarosan az All The King's Men adaptációjában), majd bemutatta az idei igen szoros női mezőnyt.

Magyarország sajnos nem tűzhet a mellére idén közvetetten sem Oscar-díjat, hiszen Szabó István Arany Glóbusszal kitüntetett dívájának, Annette Beningnek a szuflája nem tartott ki az Oscarig. Ami harmadszorra sem jött össze Beningnek és negyedszerre sem Kate Winsletnek, az sikerült viszont ismét Hilary Swanknek. Az Akadémia tényleg nagyon nagyon szeretheti őt, hiszen 5 évvel előző diadala után újra a 30 éves színésznőt jutalmazta a Millió dolláros bébi főszerepéért. Szegény elesett karakter - pipa, a semmiből az élre tör - pipa, déli akcentus - pipa, figyelemre méltó testi átváltozás - pipa és a film utolsó harmadának szentimentális csavarja (amit most nem lövünk le), de - pipa. Szóval győzelme a szokásos Oscar-elvárások fényében annyira nem meglepetés.

Biztosnak tűnt az is, hogy a 19. alkalommal jelölt Spanyolország a külföldi filmek versenyében negyedszerre is diadalmaskodik, 6 évvel Almodóvar Oscar-díja után Alejandro Amenábar nevét memorizálhatja a nemzetközi filmvilág. A Nyisd ki a szemed! és a Más-világ rendezőjének drámája a kegyes halálról mutat némi hasonlóságot a Millió dolláros bébi tematikájával, de ez nem vált hátrányára az idegen nyelvű kategóriában. A friss Oscar-díjas A belső tenger szerdán látható az [origo] filmklub műsorán.

Hónapok óta garantált volt Jamie Foxx díjazása is Ray Charles megformálásáért, nem is lett másképp, az est egyik leginkább magával ragadó köszönőbeszédét is várták tőle, amellyel szintén nem okozott csalódást.

Forrás: EPA 
Jamie Foxx - szinte mindenki biztosra vette a győzelmét


Csalódás leginkább Martin Scorseset érhette, ő viszont hozzá van már szokva. Most vagy soha - jósolták sokan, és a Millió dolláros bébi óriási véghajrájának köszönhetően Marty legfeljebb egy életműdíjra számíthat a közeljövőben. Ötödik alkalommal kénytelen vesztesként távozni a Taxisofőr és a Dühöngő bika rendezője, de az izzadságszagú kampány sikertelenségéhez hozzátartozik, hogy az Aviátor messze nem képviseli az említett korai filmjeinek színvonalát, míg a 75 éves Eastwood filmjei egyre jobbak, és a Millió dolláros bébi egy sokkal egyenletesebb és lenyűgözőbb rendezői teljesítmény.

Forrás: EPA 
Martin Scorsese lányával és feleségével érkezett

Clint Eastwood, aki sokoldalúságával és kitartásával szinte maga az Oscar-szobor megtestesítője, idén másodjára vihette haza a díjat 12 évvel a Nincs bocsánat sikere után. Ezek után már senkit sem ért meglepetésként, hogy a több hónapos Oscar-bokszmeccs leszámolásának végén is a Bébi karja lendült a magasba mint 2004 legjobb filmje.  

Onozó Róbert