Hamarosan elkezdődik az Elemi ösztön 2 forgatása a 47 éves Sharon Stone főszereplésével. A jégcsákányos  írónő ezúttal a Scotland Yard egyik munkatársát csábítja el, a rendező A sakált és a Rob Royt jegyző Michael Caton-Jones lesz.

Áprilisban kezdődik az Elemi ösztön folytatásának forgatása. A Basic Instinct 2: Risk Addiction-ben Sharon Stone visszatér az ellenállhatatlan és veszedelmes írónő szerepében. Catherine Trammel  maga mögött hagyja San Franciscót, és Londonba költözik, ahol ismét összeütközésbe kerül a törvénnyel.  A Scotland Yard kriminálpszichológusa nem tud szabadulni a titokzatos nő bűvkörébéből, csakúgy, mint az első filmben a Michael Douglas által megformált nyomozó, akit a jégcsákányos gyilkosság felderítésével bíztak meg. 

A 47 éves színésznő fiatalabb színészt szeretett volna Douglas utódjának. A szerepet felajánlották Kurt Russellnek, Pierce Brosnannak, Bruce Greenwoodnak és Benjamin Brattnek, de különböző okok miatt egyikük sem vállalta el. Az alkotók végül David Morrisseyt szerződtették, aki a Corelli kapitány mandolinjá-ban Nicolas Cage és Penélope Cruz partnere volt, játszott a Hilary és Jackie című drámában, nemrég pedig a Leány gyöngy fülbevalóval-ban láthattuk Scarlett Johansson oldalán.

A folytatás rendezője A sakál című Bruce Willis-akcióthrillert és a Rob Roy-t jegyző Michael Caton-Jones lesz, az eredeti film alkotója, Paul Verhoeven ugyanis nem vállalta az Elemi ösztön 2 forgatását. Caton-Jones előtt David Cronenberg és John McTiernan neve is felmerült, de végül mindketten nemet mondtak. A film leghamarabb 2006 elején kerülhet a mozikba.

Az Elemi ösztön rendkívüli siker volt, 486 millió dollárt hozott a konyhára. Öt évvel ezelőtt fogtak bele először a második rész elkészítésébe, de a produkció összeomlott, ráadásul csúnya per lett a leállás következménye. Stone jogi úton követelt kárpótlást elvesztegetett idejéért, de tavaly nyáron végre sikerült megállapodnia a producerekkel.

Az erotikus thriller sikere részben a kilencvenes évek elején még merésznek számító szexjeleneteknek volt köszönhető. A film legemlékezetesebb pontja az a villanás, amikor az írónő a rendőrségi kihallgatáson keresztbe veti a lábait, és nyilvánvalóvá válik, hogy nem visel alsóneműt.