A britek szerint Csányi Sándor a legjobb

2005.03.03. 15:34

A Fringe Report Csányi Sándornak ítélte oda a legjobb filmszínésznek járó díjat a Kontrollban nyújtott alakításáért. A kulturális ajánlók és mértékadó kritikák közzétételével foglalkozó brit társaság először díjazott magyar színészt.

Fringe Report néven közli kulturális ajánlóit és mértékadó kritikáit az interneten az edinburgh-i fesztivál szervezésében aktív szerepet játszó brit társaság. A Fringe Report legjobb férfi filmszínésznek járó díját - amely Angliában igen rangos elismerésnek számít - idén Csányi Sándor nyerte el a Kontroll Bulcsújának megformálásáért.

A szerkesztők értékelése szerint a Kontroll közbülső világot teremt a valóság és a szimbólumok között, amely Kafka és Fritz Lang hangulatát idézi. "Egyszerre európai film noir és lázadó komédia - egy igazi mestermű" - olvasható John Park, a Fringe Report szerkesztőjének értékelésében. "A jellemábrázolások nagyon erősek, és nem lehet megállni, hogy az ember ne folyton a Bulcsút játszó Csányi Sándort nézze, aki végig magára irányítja a figyelmet." A zsűri szerint Csányi elismerésre méltó finomsággal jeleníti meg a karakter belső utazását, és megdöbbentő karizmája szinte átüti a vásznat. "Pazar alakítás egy jelentős színésztől" - foglalta össze Park a véleményét.

Csányi Sándornak a Londoni Magyar Kulturális Központban adták át a díjat, ahol a brit kulturális közélet és média képviselőivel is megjelentek. A színésznek alig egy hónap leforgása alatt ez a második komoly szakmai elismerése, a 36. Magyar Filmszemle zsűrije nemrég a legjobb férfi epizódalakítás díjával jutalmazta A porcelánbabá-ban, az Állítsátok meg Terézanyut! című filmben és A fény ösvényei-ben nyújtott alakításáért.

A hagyomány szerint minden Fringe Report díjazott a zsűri figyelmébe ajánlhat művészi produkciókat, így ezentúl Csányi Sándor is részt vesz az évente kétszer megtartott találkozón, hogy magyar alkotásokkal ismertesse meg a briteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK