Emir Kusturica azt fontolgatja, hogy nem engedi bemutatni Angliában Az élet egy csoda című fimjét, mert a brit cenzor ki akar vágatni belőle egy jelenetet. A kérdéses részben a főszereplő macskája egy döglött galambot marcangol.

Az Underground és a Macskajaj jugoszláv alkotóját arra kérte a brit cenzor, hogy vágja ki Az élet egy csoda című  filmjéből azt a jelenetet, amelyikben a főszereplő macskája lecsap egy döglött galambra. A rendező a néhány másodperces képsort metaforának szánta, amely azt szimbolizálja, hogy mennyire könnyű prédát jelentenek az idealisták és az álmodozók a számító szörnyetegek számára a háborúban.

Emir Kusturica bosnyák háború idején játszódó tragikomédiája egy belgrádi mérnök és muzumán hadifoglya szerelmét mutatja be.

"Nem vágom meg a filmem ennek az idiótának a kedvéért" - háborgott Kusturica. "Galambok nevelték fel, vagy mi? Szeretem Ken Loach-t, az angol focit és a munkásosztályt, de nem hinném, hogy a nagy angol kultúrát aláaknázhatná egyetlen kelet-európai macska."

A cenzor azonban nem enged, a kétszeres Arany Pálma-díjas filmes pedig azt fontolgatja, hogy kivonja a filmet egész Angliából. 

Kusturica mostanában a Diego Maradonáról készülő dokumentumfilmjével van elfoglalva. "Én is nagyon impulzív vagyok, ezért pontosan tudom, hogyan vezethetett ez a tulajdonság az őrülethez" - mondta. "A legtöbb embernek már csak a rossz dolgok jutnak eszébe Maradona kapcsán, pedig zseni volt. Mikor azt mondta egy gól után, hogy Isten keze volt a találatban, számomra valóságnak tűnt Isten közreműködése" - mesélte a rendező, aki a legendás sportoló jó oldalát szeretné hangsúlyozni filmjében.