Mel Gibson A passió című filmjét tartja a kanadai antiszemita támadások kiváltó okának az egyik jogvédő szervezet. A Jézus szenvedéstörténetét bemutató alkotás sokak szerint a zsidókat állítja be Krisztus gyilkosainak.

The League for Human Rights of B'nai Brith nevű jogvédő szervezet arra a következtetésre jutott, hogy A passió miatt szaporodtak meg az erőszakos antiszemita megnyilvánulások Kanadában. Számos kritikus szerint Mel Gibson filmje Krisztus gyilkosaiként ábrázolja a zsidókat. A szervezet szerint ez lehet az oka, hogy eddig soha nem tapasztalt számban érték támadások a kanadai zsidó közösséget az elmúlt évben.

"Amíg 2003-ban összesen kilenc incidens volt összefüggésben azzal, hogy egyesek a zsidókat hibáztatják Krisztus haláláért, addig 2004-ben 32 ilyen eset történt, ebből kilenc februárban, amikor a filmet bemutatták, másik 15 pedig a premiert követő három hónapban" - olvasható a B'nai Brith tanulmányában.

Frank Dimant, a szervezet alelnöke elmondta, hogy a zsidóellenes megnyilvánulások száma tavaly minden korábbinál magasabb volt, és a támadások erőszakosabbak lettek.

A B'nai Brith több példával is alátámasztotta állításait. Tavaly egy montreali férfi felhívta az egyik zsidó szervezetet, és beleüvöltötte a kagylóba, hogy "Nincs szükségünk Mel Gibson filmjére ahhoz, hogy gyűlöljünk benneteket!" A thronhilli zsinagóga falát keresztekkel rajzolták tele, egy miniszter pedig kifejtette a televízióban, hogy "a zsidók összeesküvést szőnek, és világuralomra törnek".

A passió kevesebb erőszakos jelenetet tartalmazó újravágott változatát március 11-én mutatták be az Egyesült Államokban. A Jézus utolsó 12 óráját végigkísérő alkotás tavaly 370,2 millió dollár bevételt produkált a mozipénztáraknál, ám az új verzió csak keveseket érdekelt. A filmet 954 moziban vetítették, de csupán 232 499-en váltottak rá jegyet első hétvégéjén.