Éles szex és elnökgyilkosság az idei Titanicon

2005.03.18. 15:40

Az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon megismerkedhetünk az anime-műfaj legújabb nagy alkotásaival, végigkísérhetjük egy becsavarodott kisember Nixon elleni merényletét, és botrányos, de művészi értékű éles szexet nézhetünk a Kilenc dalban. Összesen 61 film vetítésére ülhetünk be március 31. és április 10. között, hogy naprakésszé váljunk a világ minden szegletének kortárs filmművészetéből.

Márcis 31-én kezdődik, és április 10-ig tart a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 12. alkalommal rendezik meg a kortárs filmvilág útkereső filmjeit felvonultató rendezvényt Budapesten. Az eredetileg 2004. október 9. és 19. közé tervezett eseményt a magyarországi kulturális finanszírozás átalakulása és a nemzetközi fesztiválmenetrend megváltozása miatt kellett fél évvel elhalasztani.

Idén minden korábbinál több, összesen 61 filmet mutatnak be kilenc szekcióban. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth és Toldi moziban, valamint az Örökmozgó Filmszínházban tartott vetítéseken nagy hangsúlyt kapnak a távol-keleti alkotások, ezekenek a filmeknek szentelték az Anime-náció, a Hongkong hardcore és a Keleti kikötők blokkokat. A befutott rendezők művei mellett elsőfilmes fiataloknak is helyet biztosítanak a megújult szerkezeti struktúrában és logisztikai háttérrel működő fesztiválon. A Francia zátonyok, a Brit szigetek, az Északi vizeken és az Amerikai felfedezése szekciók profilja könnyen kitalálható az elnevezésekből, míg a Tajtékos napok-on fiatal filmesek fiatalokról szóló alkotásait kell érteni, a Filmdokkban pedig dokumentumfilmeket mutatnak be.

Idén is számítani lehet hírneves színészek, rendezők, producerek felbukkanására, a Titanic keretében a korábbi években olyan filmes nagyságok látogattak el Budapestre, mint Peter Greenaway, Jafar Panahi, Philip Ridley, Volker Schlöndorff és Mathieu Kassovitz.

Az [origo] filmklubnak sikerült kinyomoznia néhány érdekes részletet az idei filmkínálatról. Bemutatják Michael Winterbottom Kilenc dal című botrányfilmjét, amelyben szexjelenetek és rockkoncertek képei váltják egymást. Előbbiek azért borzolták föl a cenzorok kedélyét, mert a színészek nem csupán imitálták a szeretkezést, hanem valóban testi kapcsolatba kerültek a kamerák előtt. Az alkotást Cannes-ban a kritikusok dicshimnuszokkal fogadták, elsősorban a film érzelmi realizmusát méltatták.

Az Anime-náció blokkban mutatják be a Ghost In the Shell második részét, amelynek tavaly Cannes-ban volt a premiere, valamint az anime-klasszikus Akira rendezőjének, Otomo Kacuhirónak az új filmjét, a Steamboy-t, amely 17 évnyi szünet után készült el. A keleti felhozatalt erősíti az A Tale of Two Sisters című koreai horror, amelyben két lelkibeteg nővér felgyógyulását kegyetlen mostohaanya és egy szellem hátráltatja.

Jelenet az A Tale of Two Sisters című filmből

The Girl From Monday című akció-komédia-sci-fivel tér vissza a magyar mozikba Hal Hartley, az őt az 1998-as Henry Fool óta hiányoló művészmozi-közönség nagy örömére. A Richard Nixon-merénylet című, valódi eseményeken alapuló filmben Sean Penn örök vesztes átlagembert játszik, aki fejébe veszi, hogy Nixon tehet minden bajáról, és meg akarja ölni az elnököt. A Grand Theft Parsons című sivatagi roadmovie-ban a Jackass-ből ismert Johnny Knoxville-t láthatjuk majd Gram Parsons, kultikus country-énekes friss hullájának társaságában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK