George Lucas is megjelent a filmipar ShoWest nevű rangos kiállításán Las Vegasban, ahol bejelentette, hogy tervei közt szerepel a Csillagok háborúja mind a hat részének elkészítése háromdimenziós változatban.

A 3D-s és digitális filmek létjogosultságáért küzdő hat rendező között Lucason kívül jelen volt még James Cameron, Robert Zemeckis, Robert Rodriguez és Randal Kleiser. Peter Jackson, A Gyűrűk Ura rendezője egy előre rögzített felvételen fejtette ki véleményét a témáról. Mindannyian arról próbálták meggyőzni a mozitulajdonosokat, hogy fektessenek digitális vetítőgépekbe, hogy aztán mozijaikban levetíthessék a 3D-s filmeket. Cameron, Zemeckis és Rodriguez jelenleg is dolgoznak térbeli filmeken.

George Lucas, bár pontos tervei még nincsenek, szeretné az első filmet a Csillagok háborúja 30. évfordulójára átalakítani a térbeli mozik számára. Ezek után évenként jelennének meg a további részek.

A rendező beszéde ismerősnek tűnhetett a közönségnek, hiszen három évvel ezelőtt, A klónok támadása bemutatója előtt is arról beszélt, hogy filmjét szeretné körülbelül ezer digitális filmvásznon viszontlátni. "Tudom, már lassan megszokottá válik, hogy ezt évente elmondom. De hát miért nincsenek már ott azok a vetítőgépek a mozikban?"

Elmondta azt is, hogy az elmúlt 25 évben számtalan próbálkozásnak volt tanúja a hármodimenziós filmeket illetően, de véleménye szerint, hála a digitális technológia fejlődésének, most érkezett el igazán az idő arra, hogy az ilyen típusú filmek valóban elterjedjenek a nagyközönség körében.

Ennek bizonyítása képpen levetített egy részletet a klasszikus IV. részből, az Egy új remény-ből (közismertebb nevén a Csillagok háborúja), majd a legutóbbi részből, A klónok támadásá-ból, mindkettőt már "dimenzionálva". A kétdimeziós filmrészleteknek egy kaliforniai In-Three nevű cég adott mélységet egy speciális technikával. Lucas szerint rengeteg régi filmet alakíthatnak át, és valószínűleg a közönség nagy örömmel fogadná őket.

A kiállításnak más Star Wars-vonatkozása is volt, ugyanis levetítették a premier előtt álló befejező rész, A Sithek bosszújá-nak első hat percét is. George Lucast "Galaktikus életműdíjjal" tüntették ki, Hayden Christensen, az utolsó részek Anakin Skywalkere pedig a "2005-ös ShoWest A Jövő Férfisztárja" címet kapta A klónok támadása, Az élet háza, az Öngyilkos szüzek és A hazugsággyáros című filmekben nyújtott alakításáért.

Lucas a legújabb film, A Sithek bosszúja kapcsán a 60 Minutes című tévéműsornak elmondta, hogy a Csillagok háborúja ezúttal a "pokolra száll", és ez valószínűleg azzal fog járni, hogy a film az eddigi részek besorolásaitól eltérően csak szülői felügyelettel lesz nézhető. "Én nem vinnék el rá egy 5-6 éves gyereket, túl kemény lenne neki." mondta az író-rendező, de nem bánja a várható besorolást, mert szerinte a történet szempontjából szükséges bemutatnia azokat a tragikus eseményeket, amik végül a Közársaság és a Jedi rend végéhez vezetnek.

Wittinger György