Múlt hétvége óta vetítik az amerikai tévécsatornák a Csillagok háborúja befejező részének, A Sithek bosszújának három különböző tévéreklámját. A film hivatalos oldalán is megnézhető spotok három témát dolgoznak fel.

A Teaser című a november elején debütált kedvcsináló mozielőzetes (teaser trailer) rövidített változata. Néhány új jelenet ebbe is bekerült, de a lényeg továbbra is Vader átalakulása, a fekete páncélos nagyúr felemelkedése. A rajongók által csak "lordvader-yesmaster-rise" néven emlegetett testgyakorlat még mindig nagyon hatásos.

A Dark Side Unleashed című tévéreklám szerint "május 19-én elszabadul a sötét oldal". Ebben már több új jelenetet láthatunk a filmből, a fő témája pedig Anakin a klónokból álló halálbrigád élén, amint a jedi templomba tartanak. A kétségbeesett Threepión és a vad űrcsatán kívül többek között láthatunk egy újabb részt Anakin és Obi-Wan fénykardpárbajából is, méghozzá egy a lávafolyamon vadul sodródó kőtábla tetején.

A harmadik reklám a Tragedy címet viseli, témája pedig Anakin átfordulása a sötét oldalra. Ez tartalmazza a legtöbb párbeszédet, köztük egy talán túl banálisra sikeredettet is Padmá szájából: "Anakin, összetöröd a szívemet!". Összesességében persze ez is átadja a címéhez méltó tragikus hangulatot.

Ezek mellett április 2-án beindult a premier előtti szokásos kereskedelmi kampány is. A nyitónapon több száz amerikai üzlet úgynevezett midnight madness keretében már éjfélkor kinyitott. A betóduló rajongók a Star Wars-termékek százaiból tudtak kedvükre valót választani: játékfigurák, képregények, könyvek, kitűzők, de még párnak, bögrék, uzsonnás táskák, ágyneműk, és ki tudja még, mik lepték el a polcokat. Az aznapi eseményekről itt láthatunk fényképes beszámolót.

És hogy a két témát összekapcsoljuk, álljanak itt a merchandisinghoz kapcsolódó tévéreklámok is:

Az M&M's idétlen kerek Star Wars-szereplőkkel rukkolt elő. A kampánynak van azonban egy ötletes része is, az eddig megszokott tejcsokis cukorkák mellett ugyanis most megjelennek a keserűcsokisak (dark chocolate) is, azaz Anakin Skywalkerhez hasonlóan őket is elnyeli a sötét oldal. A reklámfilm megtekinthető az M&M's Chocolate Mpire oldalán.

A másik reklámban egy fénykard-chipset lenyúló Csubakka szerepel (arrgh!), ez pedig a Pringles weboldaláról tölthető le. Akinek a gyomrát nem fekszik meg a Star Wars-kampány ehhez hasonló csilis-hagymás ízei, jutalmul néhány újabb képkockát csíphet el A Sithek bosszújá-ból.

Wittinger György