Keanu, az isten

2005.04.11. 13:15

Lassan húsz éve mozisztár, mégis minden filmje után belerúgnak a kritikusok. Szinte mindenki meghalt, akit szeretett, mégis állandóan a magánéletéről kérdezgetik. A róla írt cikkekben rendszeresen ostoba bunkónak és pocsék színésznek nevezik. Ugyanakkor a nézők bármire megveszik a jegyet, amiben szerepel. Azt pedig senki nem vitatja, hogy Keanu szép, mint egy isten.

A Mátrix első részében az áruló Cypher azt kéri, hogy fontos emberként térhessen vissza a Mátrixba, "mondjuk, színészként". Jó döntés, valóban kevés klasszabb dolog lehet, mint világsztárnak lenni és filmenként húszmillió dollárt keresni. Keanu azonban, például Tom Cruise-zal ellentétben, nem úgy tűnik, mint aki nagyon élvezi a sztárságot. A sztárság ugyanis többek között azzal jár, hogy az emberek mindent tudni akarnak arról, akit ők tettek híressé. Keanu életében pedig majdnem minden magánéletre vonatkozó kérdés fájdalmas.

Apja, a kínai-hawaii származású Sam Reeves korán elhagyta a családját, hogy évekkel később, miután fia világhírű lett, annál gyakrabban hallasson magáról. Szívesen ad interjúkat, melyekben arról panaszkodik, hogy fia nem hajlandó szóba állni vele. Bármikor elmondja a véleményét a Mátrix-ról (jó volt) vagy a drogokról (legalizálni kellene őket). Sam előszeretettel célozgat rá, hogy rossz  körülmények között él, és bármelyik pillanatban meghalhat, anélkül, hogy újra beszélhetett volna Keanuval. A kábítószer-csempészet miatt a börtönt is megjárt férfi "csak bocsánatot szeretne kérni", de erre egyelőre nem sok esélye van.

Bár soha nem akart saját családot, 1999-ben az újságok arról kezdtek cikkezni, hogy Keanu Reeves barátnője, a David Lynch asszisztenseként is dolgozó Jennifer Syme terhes. Keanu soha nem vállalta a lányt a nyilvánosság előtt, a Mátrix premierjére például a vörös szőnyeges bevonulás helyett úgy kellett beosonnia a sötétben a színész mellé. A babát azonban vállalta, és elmondta, hogy semmi okát nem látja, hogy megnősüljön, de nagyon várja, hogy apa legyen. Állítólag éppen szakítani készült a lánnyal, amikor az terhes lett, és a pár együtt maradt. Képek jelentek meg a gyerekruhát vásároló Jenniferről és a barátnőjével együtt hízó Keanuról. A kislány azonban halva született. A gyerekük sírjánál álló Jennifer és Keanu fotói pedig bejárták a világsajtót. Nem sokkal ezután szakítottak, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem voltak képesek tovább küzdeni a kapcsolatukért a tragédia után. Alig egy évvel később Jennifer Syme is meghalt egy autóbalesetben. Keanu soha nem nyilatkozott sem a gyereke, sem barátnője haláláról. Azt azonban megjegyezte, hogy milyen különös, hogy évekkel legjobb barátja, River Phoenix halála után is folyton erről kérdezik az újságírók. "Mintha mindenáron látni akarnák, hogy mit érzek."

A családot divattervező anyja és két húga, Kim és Karen jelenti a színésznek. Kimről néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy nyirokmirigyrákja van. Bár a legjobb orvosok foglalkoznak vele, egyre inkább úgy tűnik, hogy soha nem fog meggyógyulni. Amikor Kim állapota rosszabbra fordult, Keanu éppen az Édes november-t forgatta Charlize Theronnnal. A filmen a lány pont ugyanebben a betegségben szenved. Sokan ezekkel a tragédiákkal magyarázzák Keanu munkamániáját, hogy megállás nélkül, állandóan forgat. Ő viszont azt mondja, hogy azért dolgozik állandóan, mert ez az, amit a legjobban szeret az életben.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK