Május 19-én végre bezárul a kör - "the circle is now complete", ahogy az angol és ahogy Darth Vader mondja. A hiányzó harmadik rész elkészültével megszakítás nélkül kísérhetjük végig Anakin Skywalker, a jedik és a Galaktikus Köztársaság sorsának alakulását. Mivel már csak pár hét van a premierig, ez alkalommal röviden leírjuk, mi is történt az előtrilógia eddig elkészült két részében.

Már az először elkészült trilógiánál is sokan gondolták úgy, az új részek után azonban már bizonyossá is vált, hogy a Star Wars-saga igazi főszereplője Anakin Skywalker, a filmsorozat pedig Darth Vader "életét és munkásságát" mutatja be, a klasszikus mítoszok szabályira épülve. Kezdjük tehát a legelején, amikor is a jedi próféciák kiválasztottja megszületik.

A két trilógia rengeteg hasonlóságot mutat egymással. Maguk a filmek páronként is hasonlítanak egymásra történetileg és felépítésben, de a három-három rész egészében is hasonló ciklust alkot.

Az első rész például kezdetét tekintve is az 1977-ben legelsőként elkészült Csillagok háborújá-hoz hasonlít a történeti ív szempontjából, ami valójában a teljes sztori negyedik epizódja, alcíme pedig "Egy új remény".

A film elején az alapkonfliktust ismerhetjük meg, ami a Köztársaságon belüli gazdasági és politikai események továbbgyűrűzését vonja magával. Egy apró, a Közársaság központjátől félreeső békés bolygót, a Naboot a kapzsi Kereskedelmi Szövetség tartja rettegésben. Először csak megemelték a kereskedelmi adókat, később blokád alá vették a bolygót. A probléma elrendezésére érkező két jedit, Qui-Gon Jinnt és tanítványát, Obi-Wan Kenobit a Szenátus küldte a Naboora, hogy tárgyaljanak a Szövetséggel. Azonban ekkor még ők sem tudják, csak Qui-Gon sejti, hogy ezek a fajta cselekedetek nem jellemzőek a Szövetségre. Amikor a két jedi felfedezi a droidhadsereget, és rájönnek, hogy a Kereskedő Szövetség invázióra készül, elhatározzák, hogy azonnal értesítik a naboo királynőt, Amidalát. Közben megismerhetjük az események valódi irányítóját, Darth Sidioust is.

A jedik a Naboon először a bolygó másik faját ismerik meg, a víz alatti városokban élő gunganeket, köztül is Jar Jar Binkset, akit ügyetlenségéért száműztek Otoh Gungából, a gungan lények fővárosából. Itt megtudhatjuk, hogy a bolygón élő két nép ha nem is ellenségesen, de megvetéssel és barátságtalanul tekint egymásra. Qui-Gon, Obi-Wan és Jar Jar végül eljutnak Amidala királynőhöz, és sikerül őt kimenekíteniük a blokád alatt álló bolygóról. (Itt is hasonlóság van a negyedik résszel, ahol szintén egy mentőakcióról szól a történet eleje, csak ott Han Solo, Luke Skywalker, Obi-Wan, Chewbacca és a két droid szökteti meg Leia hercegnőt.) Sajnos nem jutnak messzire, mert a kitörés közben megsérül az űrhajó hiperhajtóműve, és kénytelenek leszállni a Kereskedő Szövetség ellenőrzésétől mentes bolygóra, a Tatooine-ra, amit a huttok tartanak kézben, akiket galaktikus gengszterekként ismernek. Eközben Darth Sidious tudomást szerez a királynő szökéséről, és tanítványát, Darth Mault küldi a királynő megtalálására.

A Tatooine egyik poros városában, Mos Espaban talalkozik Qui-Gon, Jar Jar és az álruhás királynő, Padmé a kapzsi ócskással, Wattoval, és rabszolgájával, a kis Anakin Skywalkerrel. A jedi hamar megérzi, hogy Anakinben szokatlan mértékben gyűlt össze az Erő, és semmiképp nem szeretné a Tatooine-on hagyni, mint rabszolgát.

A kisfú felajánlja segítségét a bajba jutott csapatnak, és kitalálják, hogyan szerezzenek pénzt az új hiperhajtómű-generátorra. Anakin elindul a roppant veszélyes helyi fogatversenyen, miközben Qui-Gon fogadást köt Wattoval. A versenyt Anakin nyeri, miután a jedimester felhívja figyelmét, hogy hagyatkozzon az Erőre, és inkább csak érezze, mit kell tennie, ahelyett, hogy gondolkodna. A fogadás értelmében Anakin már nem raszolga többé, viszont kénytelen búcsút venni édesanyjától, hogy a jedik iskolájában nevelkedjen tovább.

Forrás: InterCom

A kis csapat az immáron felszabadított Anakinnel kiegészülve folytatná útját, ám megtámadja őket Darth Maul, Sidious tanítványa, aki közben kiderítette hollétüket. Bár Qui-Gon összecsap vele, később sikerül előle elmenekülniük, és eljutnak Coruscantra, a Köztársaság fővárosába, a hatalmas város-bolygóra.

A galaktikus szenátus gyűlésén Amidala királynő kénytelen rájönni, hogy a valaha demokratikus rendszert eluralta a bürökrácia és a hatalomvágy. Palpatine szenátor, a Naboo képviselője a szenátusban azt javasolja, segítsen neki leváltani az akkori főkancellárt, aki Palpatine szerint gyenge és könnyen befolyásolható. Ezt véghez is viszik, és Palpatine lesz az új főkancellár, aki azonban ígéretével ellentétben nem hajlandó azonnali segítséget adni a királynőnek a blokád felszámolásában. (Valójában az igazi célja a kancellári cím magához ragadása volt, nem a segítségnyújtás.)

Eközben Qui-Gon a jeditanács elé viszi Anakin Skywalkert, hogy meggyőzze őket, a fiúból jedit kell nevelni. Qui-Gon szerint ő az a kiválasztott, aki a jedik próféciái szerint egyensúlyt hoz az Erőbe. A jeditanács Yoda és Mace Windu vezetésével elutasítja Qui-Gon kérését, mondván, hogy a fiú túl idős már a tanuláshoz, mindemelett teli van félelemmel, az anyja iránti ragaszkodással, és a sorsa is ködbe burkolózik. Elküldik viszont őket a Naboo-ra, hogy derítsék ki, ki volt a titokzatos sith támadó a Tatooine-on. Velük tart Amidala királynő is, hogy maga próbáljon megoldást találni a konfliktusra.

A bolygóra érve Jar Jar segítségét kéri, és feladva büszkeségét és ellenséges hozzáállását a gungan néppel kapcsolatban, szövetséget köt velük. A haditerv szerint a gunganek a fővárostól távol összecsapnak a droidsereggel, míg az elterelő hadművelet alatt, a naboo ellenállás elfogja a Kereskedelmi Szövetség vezetőjét, Nute Gunray alkirályt. Az események azonban nem így alakulnak: a gunganek jelentős katonai erővel találják magukat szemben, míg a királynőt a sith harcos, Darth Maul állítja meg.

A két jedi összecsap Maullal, és az ádáz küzdelemben Qui-Gon halálos döfést szerez a sith-től. Eközben a csatamezőn is reménytelenné válik a helyzet: hiába a gunganek hősies harca, a túlerőben levő droidsereg megadásra kényszeríti őket. Néhány nabbo vadászgép az űrben vív csatát a Kereskedelmi Szövetség csatahajóival, és a kis Anakinnek sikerül felrobbantania a fő irányítóhajót, ami a bolygón levő droidsereget irányítja, és így váratlanul mégis a Naboo lakossága kerül ki nyertesen a csatából. (Újabb hasonlóság Az új remény-nyel: Anakin kikapcsolja a robotpilótát, ami csak akadályozza őt, és az Erő segítségével sikerül elpusztítania a vezérlőhajót. Luke szintén kikapcsolja a robotpilótát, mielőtt protontorpedójával elpusztítja a Halálcsillagot.)

Forrás: InterCom

Obi-Wan végül legyőzi a megátalkodott Darth Mault, és haldokló mesterének megígéri, hogy kitanítja Anakint. Yoda nem örül neki, de elárulja Obi-Wannak, hogy a jeditanács is áldását adta Anakin jedi-képzéséhez.