A sithek bosszúja egyre közeledik, a Star Wars-gépezet újfent teljes gőzzel üzemel. Ez alkalommal egy rövid interjút olvashatunk a saga számító, gonosz főhősével, megtudhatjuk, hogy néhány amerikai rajongó valószínűleg hiába áll sorba jegyért egy híres mozi előtt, kiderül, hogy hány éves kortól ajánlják a befejző rész megtekintését és azt is, mikortól érdemes a Cartoon Networköt bekapcsolni a Klónháborúk rajzfilmsorozat folytatása miatt.

Ian McDiarmid, aki Palpatine császárt alakítja a Csillagok háborúja harmadik részében, A sithek bosszújá-ban, elárult pár igazán szaftos részletet karakteréről, aki még az űrsaga főgonoszánál, Darth Vadernél is nagyobb bajkeverő.

"Azt hiszem, az Uralkodó a gonosz megtestesülése, a hatalmon és és a manipuláción kívül semmi más nem érdekli" - mondta egy interjúban McDiramid. "Semmi más nem okoz neki örömöt. Időtlen idők óta a sithek közé tartozik, akik mindenféle morális kötöttségtől mentesek. Úgy akarnak hatalmat szerezni maguknak, hogy közben másokat elpusztítanak. Nagyon érdekes egy ilyen karaktert eljátszani, aki visszafordíthatatlanul romlott. Sajnos a valós életben is vannak emberek, akikben megvan ez a célok nélküli rosszindulat. Akárha Milosevicset látnánk, akit látszólag csupán a hatalom és mesterkedés érdekelt."

A skót születésű McDiarmid már az 1983-as A Jedi visszatér-ben is az Uralkodót személyesítette meg, igen elismert brit színész és rendező, a londoni Almeida színház művészeti igazgatója. "Amikor hallottam róla, hogy George Lucas el fogja készíteni az előzményeket, reméltem, hogy rám is gondol, és így is lett. Megtudtam hogy Londonba érkezett, és tartottunk egy tízperces megbeszélést. Húsz éve nem láttam, de számomra semmit nem változott. Kaptam egy pohár vizet, és George megkérdezte tőlem: Ismersz valakit, akit érdekel az Uralkodó-szerep? Vicces, hogy épp ezt említed, mondtam. Mire ő: Rendben, akkor vissza is adhatod azt a pohár vizet. És ennyi volt." - emlékezik a színész nevetve. "Röviden felvázolta Palpatine fejlődését: csendes háttérszereplőként kezd és igazi főhősként végez. Pontosan így is lett."

A harmadik rész a sorozat utolsó darabja, és McDiarmid szomorú, hogy végetér a kaland. "Nagyon fog hiányozni, élveztem a film elkészítésének hat évét Ausztráliában. Azt hiszem, óriási, hogy az utolsó film ráadásul egyben az én karakterem megdicsőülése. Igazi, féktelenül gonosz mivoltát ismerhetjük meg. Az álszenteskedésnek vége - itt az ideje, hogy megtudjuk, milyen is ő valójában. Érdekes volt eljátszani a karaktert, aki az előző két részben meglapul a háttérben, és most pedig a középpontba kerül. Igazi személyes csúcspont."

Eközben egyre több hírt olvashatunk a film bemutatójának közeledtével. Miközben a budapesti rajongók múlt hét óta már elővételben vehetnek jegyet néhány mozi éjféli premierjére, néhány amerikai rajongó könnyen pórul járhat. (A magyar elővételi jegyek a hírek szerint pár óra alatt el is keltek.)

A tekintélyes Star Wars-hagyományokkal rendelkező hollywoodi Chinese Theater előtt ugyanis már megkezdődött a Csillagok háborúja-filmek bemutatója előtt szokásossá vált sorban állás, ám kiderült, hogy a mozi a világpremier napján valószínűleg nem fogja bemutatni a filmet. A már több napja várakozó fanek nem kaptak megerősítést arról, hogy a filmet bemutatják-e a filmszínházban, ahol pedig 1977-ben is először mutatták be a sorozat legkorábbi filmjét, és a többit is szép sorrendben. Sőt, a mozi előtti betonban ott van George Lucas, R2-D2, Harrison Ford és Darth Vader lábnyoma is.

Forrás: [origo]

A szervezett sorbanállók a szokásos dzsembori mellett jótékonysági célra is pénzt gyűjtenek: petíciójuk szerint már 6200 dollárt szedtek össze, amit a Starlight nevű, beteg gyermekek gyógyulásáért küzdő alapítványnak szánnak. Ennek ellenére egyre bizonyosabbá válik, hogy a moziban nem lesz A sithek bosszúja. A sorbanállók kálváriáját nyomon követhetjük weboldaluk fórumában.

Friss hír még A sithek bosszúja háza tájáról, hogy Lucas megérzései igaznak bizonyultak: az eddigi Star Wars-filmekkel ellentétben az Amerikai Filmszövetségtől az utolsó film PG-13 besorolást kapott, azaz a 13 évnél fiatalabbak csak felnőtt kíséretében nézhetik meg a filmet. Az indoklás szerint a film "durva sci-fi-jeleneteket és néhány felkavaró képet" tartalmaz.

Forrás: Cartoon Network

Ami pedig a Klónháborúk című rajzfilmsorozatot illeti, a hazánkban is fogható Cartoon Network tévéreklámja szerint április 25-étől, hétfőtől vetítik a csatornán szinkronizálva. Az ötrészes minisorozat a III. rész előtti eseményeket dolgozza fel.

Wittinger György