Bár a Star Wars-filmek soha nem tartoztak a kritikusok kedvencei közé, mi mégis úgy döntöttünk, kicsit közelebbről is megvizsgáljuk kedvenc képkockáinkat az előtrilógia eddig elkészült filmjeiből, az első és a második epizódból. Mint az elemzések általában, ez is igen szubjektív leírás lesz, de azért hátha akadnak majd olyanok, akik ennek segítségével ismerhetik meg a legutóbbi Star Wars-filmeket egy esetleg új oldaláról. Első alkalommal az első részt, a Baljós árnyakat vesszük górcső alá.

George Lucas igazi vizuális rendező. Összes munkájában nagy gondot fordított egy-egy kép gondos megkomponálására. Emellett többször fejet hajt régi kedvencei előtt, így néha a filmtörténetből már ismert képek, karakterek újrafelhasználásával is találkozhatunk a Star Wars-filmekben.

Lucas úgy véli, egy filmélményt nagyjából ötven százalékban a zene és hangok határozzák meg, mégis, az ő igazi reszortja a kép. Híres arról, hogy a felvételeken rosszul sikerül kompozíciókat utólag kijavítja, és - hála a modern digitális technikának - ez alatt nem csak a tükrözéseket értjük, de sokszor áthelyez szereplőket, máskorra csúsztat egy pillantást, vagy egyazon jelenetbe a szereplő egy későbbi mozdulatsorát vágja - ha úgy érzi, a jelenet attól jobban működik. Magyarul rengeteget szöszmötöl. Lássuk, milyen jól megkomponált jeleneteket találunk a Baljós árnyak-ban!