Ezen a héten a röfőgősen nevető FBI-Barbie újra szétcsap a bűnözők között, de az előléptetésre hajtó francia rendőröknek ez már nem megy olyan könnyen. A kínai kormány dolgát is megnehezíti egy szépséges fogoly, aki nem hajlandó őket a lázadók nyomára vezetni, az inszomniás gépésznek pedig megelevenedő rémálmaival kell megküzdenie. 

The Machinist - 2004
Képek a filmből | Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap


Miről szól? Az inszomniában szenvedő esztergagép-kezelő kínzó rémálmokkal teli élete hátborzongató fordulatot vesz, mikor titokzatos új munkatárs érkezik az üzembe. Trevor nem lehet biztos benne, hogy valóság, vagy csak képzeletének szüleménye a rengeteg fenyegető üzenet és a feltáruló bizarr összefüggések.

Ki a rendező? Brad Anderson kritikusok által nagyrabecsült korábbi filmjeit nem vetítették Magyarországon, pedig két munkáját is jelölték a Sundance filmfesztivál nagydíjára, 1996-ban a The Darien Gap című komédiát, majd 1998-ban a Next Stop Wonderland című romantikus vígjátékot. Anderson a horror műfajban is járatos, The Session 9 című filmje szintén díjat nyert.

Kik a szereplők? A megkínzott gépészt az Eqilibrium és az Amerikai psychó 45 kilósra soványodott sztárja, Christian Bale alakítja. A Nyílt seb-ből és A kárhozat útjá-ból ismert Jennifer Jason Leigh játssza a főhős prostituált ismerősét, a kedves felszolgálólány szerepét pedig Aitana Sánchez-Gijónra osztották, akit a Nem félek című drámában láthattunk. A titokzatos kollégát alakító John Shariannak ez az első komolyabb szerepe, mellette olyan színészek bukkannak fel a filmben, mint a Hegylakó 2-ből ismert Michael Ironside, valamint Larry Gilliard Jr., aki játszott Scorsese New York bandái-ban.

Még valami? A texasi láncfűrészes remake-jének szkriptjét jegyző Scott Kosar írta A gépész fordulatosnak ígérkező forgatókönyvét.