Már letölthető az internetről az előzetes Lars von Trier minimalista Amerika-trilógiájának második részéhez. A Dogville - A menedéket követő Manderlay egy rabszolgatartó alabamai ültetvényen játszódik, ahol a kizsákmányolás és az elferdült társadalmi morál még kíméletlenebbül jelenik meg, mint a trilógia első darabjában.

A Manderlay még a Dogville - A menedék-nél is provokatívabbnak ígérkezik, mégis olyan színésznagyságok csatlakoztak a filmhez, mint Danny Glover, a Bíborszín és a Halálos fegyver-filmek sztárja, valamint William Dafoe. Grace, a főhősnő szerepében Nicole Kidmant felváltotta Bryce Dollas Howard, Ron Howard rendező lánya, aki A falu című thrillerben debütált a vásznon.

"Mióta kicseréltük a főszereplőt, Lars úgy érezte, hogy már nem muszáj a többi szerepet sem az eredeti színészekkel játszatni" - mesélte a producer, Vibeke Windelov. Dafoe James Caan régi szerepében, maffiafőnökként látható, sok Dogville-színész pedig teljesen új szerepben tűnik fel. Köztük van Lauren Bacall, Jeremy Davies és Chloë Sevigny is, valamint néhány korábbi von Trier-kedvenc, például Jean-Marc Barr és Udo Kier.

"Nehéz volt a szereplőválogatás, mert Lars nem akart kompromisszumokat kötni. Csak azokat szerződtette, akik tökéletesen megfeleltek az adott szerepre" - mondta Windelov. "A film sok bátorságot kíván meg a színészektől, mert Lars igazán kiélezte ezt a 'feketék és fehérek' témát" - tette hozzá.

A férfi főszerepet a francia Isaach De Bankoléra bízták, aki az Elefántcsontpartról származik, és olyan filmekben játszott korábban, mint Jim Jarmusch Éjszaka a földön című mozija vagy a Szellemkutya.

A film címe Daphne du Maurier Rebecca című regényéből származik, melyet Alfred Hitchcock filmesített meg, és a történet helyszínére, egy vidéki birtokra utal. Trier filmjében Manderlay egy alabamai ültetvény, itt telepszik le Grace az apjával, miután elhagyták Dogville-t. A lány Manderlay-ben megtapasztalja a rabszolgatartó társadalom borzalmait, melyek végül arra késztetik, hogy ismét továbbálljon.

A Manderlay ultra-minimalista stílusával, színpadias beállításaival a Dogville-t követi. Ezt a filmet is a svédországi Trollhattan városban forgatták, a stáb pedig Lars von Trier régi munkatársaiból állt össze, a látványtervező Peter Grant, a jelmeztevező Manon Rasmussen, a hangzásért Per Streit a felelős, és Peter Hjort áll a speciális effektek mögött. Az operatőr természetesen ismét Anthony Dodd Mantle, aki a Dogville - A menedék-ért Európa Film-díjat kapott.

Forrás: Budapest Film
Isaach De Bankolé a Manderlay című filmben

Az előzetesben John Hurt, a Dogville történetmesélőjének hangja csendül föl. A kép végigpásztázik a rabszolgák tömegén, a kamera megállapodik egy-egy arcon, miközben a narrátor sorra megnevezi a szereplőket, és rajtuk keresztül fölényes szenvtelenséggel ismerteti a "niggerek" öt jellegzetes típusát. Számokkal jelölt kategóriákba sorolja a rabszolgákat, a csoportok a szám mellett olyan neveket viselnek, mint a "síró nigger" vagy "megnyerő nigger". A cinikus seregszemle alatt megjelenik Grace döbbent arca.

A Manderlay világpremierje a május 11-én kezdődő cannes-i filmfesztiválon lesz, Magyarországon 2006 januárjában kerül a mozikba.