64 éves korában elhunyt George P. Cosmatos, a Rambo 2 és a Tombstone - Halott város rendezője. Az olasz származású filmes tüdőrákban halt meg.

Szombaton értesítette a médiát George P. Cosmatos filmrendező haláláról Richard Donner, az elhunyt barátja és rendező-kollégája. A rendező legismertebb munkája az 1993-as Tombstone - Halott város című westernmozi volt, melyben a legendás Wyatt Earp alakja elevenedett meg Kurt Russell főszereplésével.

A producer, Andrew Vajna hívta el Cosmatost az arizonai forgatására, hogy váltsa le az eredeti rendezőt, Kevin Jarre-t, és bár a stáb néhány tagja eleinte nem fogadta örömmel a változtatást, a végeredménnyel mindenki elégedett volt.

"Nem számít, mit teszek, biztosan a mennybe jutok, amiért George-dzsal csináltam meg a Tombstone-t" - áradozott a film másik producere, John Fasano. "Mindent megtett, amit vártunk tőle, és igazán jól dolgozott."

A nyers modoráról és éles eszéről ismert filmes határozottan visszautasította másik világhírű munkáját, a Rambo 2-t erőszakossággal vádoló kritikákat. Az 1985-ös filmben az amerikai háborús veterán visszatér Vietnamba, hogy egyszemélyes harcot indítva megmentse fogva tartott bajtársait.

"Ez a film pszichológiai elégtétel azoknak, akik olyan hősre vágynak, aki harcol és elvégzi a piszkos munkát, míg mi pattogatott kukoricát rágcsálunk" - mondta Cosmatos egy 1985-ös interjúban.

A firenzei születésű rendező Egyiptomban és Cipruson nevelkedett.  Rendezőasszisztensként kezdte pályafutását Otto Preminger 1960-as Exodus-ában, 1964-ben egy apróbb szerep erejéig feltűnt a Zorba, a görög-ben, később a Sight and Sound nevű filmes újságnak írt cikkeket. 1986-ban készített még egy közös filmet a Rambo 2 sztárjával, Sylvester Stallonéval, ez volt a Kobra című akciómozi.  

Cosmatos hat nyelven beszélt, rajongott a szivarokért, és szenvedélye volt a filmrestauráció. Huszonnégy éve Kanadában élt, felesége, a svéd szobrásznő Birgitta Ljungberg Cosmatos 1997-ben hunyt el. A hatvannégy éves rendező tüdőrákban szenvedett.