Megvan, itt van, végre, végre, a leszbikus filmek kánonja, sóhajtják lányok és asszonyok a Dunán innen és túl. Ebből a teljesség igénye nélkül készült tízes listából kimaradt jó néhány gyöngyszem, de így is megtalálható rajta a mozis terjesztésre szánt leszbikus filmek legjava. Szervezési elvünk az időrendiség, mert a rangsorolás félrevezető lehet: mindegyik film mással hódít. Figyelem, kutatások bizonyítják, hogy a cikk elolvasása nem vonja maga után a szexuális orientáció megváltozását, de ha bármelyik itt szereplő filmet háromnál többször láttad, tudjuk, ki vagy és hol laksz. Éljen a halmazelmélet!

Kanadai fatalista románc perzselő szenvedélyekkel. Maryt szülei egy bentlakásos lányiskolába küldik, mert mostohaanyjának így kényelmesebb az élet. A festői környezetben magasodó intézmény már-már külön bolygó, lakói száműzött módjára lakják be minden négyzetcentijét.

Mary narrációján keresztül ismerjük meg szobatársait, Pauline-t és Torit, a titkos szerelmeseket. Pauline ezer fokon ég, amolyan igazság bajnoka, két lábon járó hatalmas lüktető szív, meg nem értett idealista lázadó. Tori gazdag szülők pici lánya, szófogadó, behódoló típus, nagy adag megfelelési vággyal. Titkukat nem Marytől kell félteniük, hanem Tori lepcsesszájú homofób kishúgától, aki egy reggel rányit az ágyban meztelenül lebzselő szerelmesekre. Ekkor indul be a végzet gépezete: Tori a családjától való félelmében visszavonulót fúj, Pauline-ból pedig kiszabadul az őrjöngő hősszerelmes. Beborul az ég, baljós árnyakkal teli a lég, fusson, ki merre lát. Cinizmusba fásult költői lelkeknek kötelező, tekinthető feminista válasznak a Holt költők társaságá-nak életérzésére, de semmiképp sem utánérzés. Nagyon szép és igazi rémmese.