Aki pedig A sithek bosszújá-nak készítésére kíváncsi, a starwars.com oldalon talál több filmecskét is Making of Episode III címmel. Ezekből is kigyűjtöttünk néhány érdekes részletet.

Forrás: InterCom

A vukik bolygója, a Kashyyyk először fog szerepelni Star Wars-moziban. A képregényekből, számítógépes játékokból és könyvekből már régóta ismert bolygón hatalmas, több kilométer magas fák nőnek, ezek felsőbb szintjei képezik a vukik életterét. Mint azt Rob Coleman animációs rendező említette, a fákat makettekkel volt érdemes megoldani. Elmondta, hogy minden egyes trükkfelvétel előtt mérlegelik, hogy életnagyságú díszletet használjanak, miniatűr makettet, háttérfestményt vagy számítógépes grafikát. A legtöbb jelenetben ezek kombinációját láthatjuk. (A Baljós árnyak-ban például csak embermagasságig építették föl a naboo-i főváros, Theed díszletét, a felsőbb szinteket utólag montírozták fölé. Kisebb gondot okozott Liam Neeson magassága, a tervezéskor nem vették figyelembe, hogy egy langaléta fog mászkálni a falak között.) A grandiózus wroshyr-fák azért nem készültek számítógépes modellezéssel, mert rendívül részletes és bonyolult objektumok rengeteg ággal, levéllel, erezettel és a vukik által kialakított platformokkal, folyosókkal és faragványokkal. Idő és munkaerő-ráfordítás tekintetében megfelelőbb megoldás volt, ha makettet készítenek.

Először egy kisebb méretű modellt gyártottak, ami részleteiben sem volt olyan kidolgozott. Ezt azután vízszintesen szeletekre darabolták, a szeleteket megszámozták, és ezeket egyesével kifaragták nagyobb méretben. Az így elkészített makett több méteres magasságával már lehetőséget adott arra, hogy néhány művész több heti munkával aprólékosan kidolgozza a részleteket.

Forrás: InterCom

Gyakran éri az a vád az új Star Wars-epizódokat, hogy túl sok számítógépes grafikát alkalmaznak bennük. Ami azt illeti, egyetlen részben több makettet építettek, mint a régi trilógia készítésekor, mellette persze valóban sok a CG-jelenet - computer generated (image) vagy computer graphics. Sokszor hisznek a nézők egy-egy makettekkel megoldott trükköt számítógépes grafikának, de előfordul a fordítottja is. Tény azonban, hogy az előtrilógia effektgurujainak sem kellett a szomszédba menniük elképesztő ötletekért, amit egy-egy vizuális probléma felmerülésekor kiötlöttek. Híres példa erre a Baljós árnyak fogatversenyének közönsége, akiket a távoli felvételeken a lelátók makettjébe szurkált fültisztító pálcikák helyettesítették, amiknek a fejét különféle színű festékbe mártották.

A sithek bosszúja ismét lehetőséget adott a filmipar ezermestereinek, hogy kigondolják, Lucas egy-egy megvalósíthatatlannak tűnő ötletét hogyan vigyék filmre. A film vége felé játszódó összecsapás Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi között egy Mustafar nevű vulkánbolygón zajlik. A bolygó létrehozása tipikus példája a különféle technikák vegyítésének: egy forgatócsoport digitális felvételeket készített az épp kitörő Etna vulkánnál, egy csapat makettet készített a látványtervek alapján, s mindezt ötvözték és kiegészítették komputergrafikával.
A makettkészítők előálltak egy ötlettel, amit a trükkökért felelős csapat további része kétkedéssel fogadott. Azt találták ki, hogy a miniatűr hegyek között a ketchupok színezéséhez is használt színezék, ételsűrítő anyagok és más effélék keverékéből összegyúrt gél játssza a láva szerepét. Az egész terepet egy üveglapra építették, amely egy pár fokos szögben megdöntött állványra került. Ez alatt sárgás fényű lámpák világítottak fölfele, ezzel megadva a műlávának a kívánt izzó hatást. A terepasztal peremén lecsurgó anyagot összegyűjtötték, és újból beöntötték a másik oldalról. Az eredmény annyira tökéletesre sikerült, hogy a tesztfelvételek megtekintésekor az addig kétkedők is meggyőződtek arról, hogy ennél jobb technikát nem találhattak volna.

Forrás: InterCom

A szintén A sithek bosszújá-ban debütáló Utapau bolygó hatalmas lyukainak falára épült városok is méretes makettek formájában készültek el. Az apró építményekből olyan sok kellett, hogy a jelenet felvételeinek vezetője csak annyit mondott a készítőknek, hogy tíz gallon épületet kér.

További érdekesség még a vukik megvalósítása. A korábbi filmekből Csubakka jelmezét már nem lehetett használni annak ellenére, hogy a jelmezbe most is Peter Mayhew, az eredeti Csubi megformálója bújt, hiszen nyomott hagyott rajta az idő vasfoga. Pontos másolatot sem tudtak készíteni, mert az ehhez szükséges dokumentumokat sem találták, de szerencsére az apróbb eltérések könnyen magyarázhatóak a III. és a IV. rész közt eltelő idővel. A vukik egy részét szőrrengetegbe bújtatott ausztrál kosárlabdázók alakítják, míg a távolabb levők számítógépes karakterek, akiknek a mozgását élő szereplők játszották el, majd ezeket a digitálisan tárolt mozgási adatokat alkalmazták a virtuális lényekre. (Ez a motion capture nevű technika, amit A klónok támadásá-ban többek közt a klónkatonák animálásánál is használtak.)

A kosztümök elkészítésénél először egy egyénre szabott izomrendszer felépítésével kezdték, amit a statiszták megfelelő testrészeire helyezett szivacsdarabok segítségével értek el. Erre került aztán a bunda, aminek szintén nem volt egyszerű feladat az elkészítése. Az arcszőrzet szálait például egyesével tűzdelték a "bőrbe", hogy minél hihetőbb legyen a kosztüm.

Forrás: InterCom

Itt fontos megjegyeznünk, hogy a vukik, de sok más, a III. részben szereplő karakter maszkjának elkészítésében is részt vett egy magyar származású fiatalember, Tóth Gábor, aki a starwars.hu interjújában további érdekes részleteket mesél a maszkkészítés rejtelmeiről és arról, hogyan került gyermekkora egyik kedvenc filmsorozatának készítői közé. Gábornak egyébként több híres Star Wars-stábtagot is sikerült rávennie, hogy kérdésekre válaszoljanak a rajongói oldal fórumán, a magyar rajongók nem kis örömére.

Akik pedig kíváncsiak képekben is A sithek bosszújá-ban szereplő trükkök és maszkok elkészítésére, azok megnézhetik a starwars.com webdokumentumfilmjeit is. A wroshyr-fákról, az Utapauról és a Mustafar lávájáról szóló epizód a Ten Gallons of Buildings, míg a vukikról szóló rész a The Wookiees Are Back! címet viseli.

(Ezek a filmek vélhetően rajta lesznek A sithek bosszúja DVD-változatán is, ami friss információk szerint idén ősszel jelenik meg.)

Wittinger György