Boba Fett hazánkba látogat, a Star Wars tévésorozat formájában folytatódik, Kevin Smith és Steven Spielberg odavan a III. részért, megjelent a regény és a filmzene. Star Wars-rövidhírek a holonetről.

Elkezdhetnek aggódni azok az olvasóink, akiknek rendezetlen ügyeik vannak huttokkal, hiszen hazánkba látogat Boba Fett, a galaxis legrettegettebb fejvadásza. Jeremy Bulloch, a rejtélyes, mandalori páncélba bújt űr-westernhős egykori megformálója május 8-án, azaz vasárnap tesz látogatást a Millenáris parkban megrendezésre kerülő IV. Átjáró Nap nevű fesztiválon. Az Átjáró sci-fi és fantasy magazin által szervezett rendezvényen a brit színész a rajongók kérdéseire is válaszol majd, de az autogram miatt érkezők sem fognak csalódottan távozni. Bulloch egy apróbb szerepben a III. részben is feltűnik, méghozzá sisak nélkül: egy alderaani pilótát fog alakítani. A fesztivál emellett számos érdekességgel fog szolgálni a Csillagok háborújá-val kapcsolatban, de bőven szerepelnek más sci-fi és fantasy témával kapcsolatos programok is.

Legutóbbi hírösszefoglalónkban arról számoltunk be, hogy Bai Ling, a szexi, kínai származású színésznő, aki A sithek bosszújá-ban egy szenátornőt alakít, az amerikai Playboy júniusi számában fog pózolni. Sajnos azóta kiderült, hogy a Bana Breemu nevű szereplő jelentét kivágták a III. részből. A színésznő a Tribeca Film Fesztiválon, a The Beautiful Country című film bemutatóján mesélte szomorúan az újságíróknak: "Most szereztem tudomást róla, hogy a jeleneteimet kompletten törölték az új Star Wars-filmből. Nem tudom, mi történhetett." A Lucasfilm szerint nincs összefüggés a két dolog között. Lynn Hale, a cég sajtószóvivője szerint csak egyetlen rövid jelenetről volt szó, és már egy éve kivágták a filmből. Pár nappal később maga Lucas is reflektált Bai Ling panaszára: "A lányom is abban a jelenetben szerepelt volna, és őt is kivágtuk". Hogy megerősítse, pusztán vágói döntés áll a dolog mögött, hozzátette: "A másik lányom egy másik jelenetben szerepel, ő is a vágás áldozata lett." Valószínűleg így jobban járunk, mintha a Playboy-szerződés hiúsult volna meg...

A legnagyobb Csillagok háborúja-rendezvényen (Celebration III.) elhangzott információk közül az egyik legérdekesebb az, hogy immár hivatalosan is megerősítették: tervbe van véve két Star Wars-témájú tévésorozat is. George Lucas rendező és Rick McCallum producer elmondta, hogy bár még semmiféle komolyabb munkálat nem kezdődött meg ezekkel kapcsolatban, annyit már lehet tudni, hogy egy 3D-s animációs sorozat lesz az egyik, ami a most bemutatott A klónok háborújá-hoz fog hasonlítani, míg a másik egy élőszereplős sorozat lesz. Erről még annyi említettek meg, hogy a III. és a IV. rész között fog játszódni, 100 részesre tervezik, egyenként egy-egy óra játékidővel. Az első szezont, amit egyben forgatnának le, George Lucas rendezi, majd később átadja a stafétabotot másnak. A pletykák szerint erre a legesélyesebb Kevin Smith, a Shop-stop és a Jay és Néma Bob visszavág rendezője, aki bevallottan nagy Star Wars-rajongó.

Kevin Smith amúgy részt vett egy zártkörű vetítésen, ahol megnézhette A sithek bosszújá-t. A szabad szájú rendező nem bírta ki, hogy weboldalán ne írja le véleményét a filmről. "A sithek bosszúja egyszerűen kurva jó! Ez az a Star Wars-előzmény, amire az utálkozók azóta várnak, mióta a Baljós árnyak kijött, és ha ezt nem ismerik el, miután megnézik, akkor hazudnak. Hasonló A birodalom visszavág-hoz, de ezerszer sötétebb hangulatú." Smithnek tetszett még az, hogy a film jól illeszkedik a IV. epizódhoz, az Egy új remény-hez. Kiemelte Ian McDiarmid (Palpatine) és Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) színészi játékát, de állítása szerint a film megnézése után Hayden Christensen (Anakin Skywalker) is megszűnik A klónok támadásá-ból megismert "nyálas fickónak" lenni.

Steven Spielberg is elismerően nyilatkozott a filmről. A rendező a londoni Xfm rádió reggeli műsorában mondott egy pár mondatot a III. részről. A rádió Bounty Hunter (Fejvadász) című műsorának lényege, hogy hírességeket kell elcsípni az utcán, és rá kell venni őket, hogy telefonáljanak be a műsorba. Külön érdekessége a dolognak, hogy Chris Martinnak, a Coldplay nevű brit zenekar egyik tagjának sikerült Spielberget rávennie a telefonhívásra. Lucas régi cimborája ennyit mondott: "Körülbelül egy hete láttam. Igazán fantasztikus! A három új film közül ez a legjobb, és a legjobb befejezés is, amit George választhatott. Borzongató vége van, jó sötét hangulatú. Sírni fognak tőle. Csodálatos!"

Forrás: InterCom

Magyarországon is befejeződtek a szinkron munkálatai, és áment mondtak a magyar szövegre a kaliforniai Skywalker Ranchen is, ahol minden nyelv szinkronját ellenőrzik, majd keverik. A budapesti utcákon feltűntek a film plakátjai, és az újságárus bódék oldalát is lassan ellepik a Star Wars témájú újságcímlapok. A rajongók tűkön ülve próbálják átvészelni a maradék két hetet a premierig, és étvágyukat csak időlegesen csillapítja a múlt héten megjelent három a filmmel kapcsolatos könyv: A sithek bosszúja regényváltozata Matthew Stover tollából, illetve a III. rész Képes enciklopédiája és a Fantasztikus gépezetek, amiből a rész járműveit, űrhajóit és siklóit ismerhetjük meg hihetetlen részletességgel.

A hét elején pedig megjelent A sithek bosszúja filmzenéje is. A szokásokhoz híven ismét John Williams írta, és ismét ő vezényli a művet előadó Londoni Szimfonikusokat is. A soundtrack-CD mellé egy kiegészítő DVD-korong is jár, amelyen összességében 70 percnyi anyag van, ami a hat film legemlékezetesebb zenei témáit és filmes jeleneteit tartalmazza videoklipszerűen összevágva. A 16 fejezetre osztott, Star Wars: A Musical Journey című összeállítás minden fejezetét Ian McDiarmid, azaz Palpatine konferálja fel. Az egyetlen III. epizóddal foglalkozó rész, az A Hero Falls megtekinthető online is a hivatalos oldalon, igaz, az 5.1-es hangzáshoz és a DVD-minőségű képhez ez csak kedvcsinálónak elég.

A filmzene mellé adott DVD anyagát is megnézhetik és meghallgathatják azok, akik vasárnap ellátogatnak az Átjáró Nap fesztiválra, de két magyar rajongói film is bemutatásra kerül: a Sötét oldal második része és a Second Strike című alkotás, ami ugyan még nem készült el, de a rendezvényen ízelítőt kaphatunk a rajongói filmhez képest páratlan látványvilágú fanmovie-ból.

Wittinger György