A filmipar képviselőinek legnagyobb bánatára ezen a hétvégén is folytatódott a pangás az amerikai mozikban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Mennyei királyság elképesztően gyenge bevétele, 20 millió dollár is elég volt ahhoz, hogy Ridley Scott történelmi eposza megszerezze a nézettségi lista első helyét.

Ridley Scott Mennyei királyság-a került a hétvégi nézettségi listák élére Amerikában, de a mindössze 20 millió dolláros bevétellel aligha lehetnek elégedettek az alkotók. Hollywood idáig abban reménykedett, hogy a szegény kovácslegényből lett lovag története végre felpörgeti a filmipart a nyári szezon kezdetén, és véget vet az utóbbi évek legnagyobb pangásának.

Az összesített nézettségi adatok azonban a tavalyi eredmények alatt maradtak ismét, immár zsinórban a tizenegyedik héten. A nézettségi adatokat elemző Exhibitor Relations cég kimutatta, hogy ha a helyzet jövő hétre sem javul, ez lesz a filmipar történelmének leghosszabb fekete időszaka.

A 150 millió dolláros költségvetéssel készült Mennyei királyság bevétele messze elmaradt a korábbi Ridley Scott-filmek - például a Gladiátor vagy a Hannibál - nyitóteljesítményétől. A szakértők szerint ezért elsősorban a film hosszúságát kell  okolni, sokaknak ugyanis nincs kedvük végigülni két és fél órát, de az is közrejátszhatott a film csúfos bukásában, hogy a közönség kétharmada 25 évnél idősebb volt.

"A 20 milliós bevétel nagyon-nagyon jó" - értékelte a helyzetet Bruce Snyder, a Fox helyi terjesztési elnöke. "El vagyok ragadtatva." Snyder optimizmusát valószínűleg az táplálja, hogy a Mennyei királyság csaknem 56 millió dollárt gyűjtött be abban a száz másik országban, ahol szintén ezen a hétvégén mutatták be. "Szinte mindenhol az első helyen végeztünk" - lelkendezett Snyder. Magyarországon sem volt ez másképp. Orlando Bloom keresztes hadjáratok korában játszódó kalandjaira 25 674-en voltak kíváncsiak Budapesten, és bár ez jóval kevesebb a Trója 62 325-ös, a Gladiátor 43 363-as vagy a Nagy Sándor, a hódító 27 736-os nézőszámánál, azért magasan túlszárnyallta az Arthur király-t, melyre csak 16 824-en vettek jegyet.

Az amerikai nézettségi lista második helyén a House of Wax című horror-remake landolt, viszonylag alacsony, 30 milliós költségvetéséhez képest meglehetősen szép eredménnyel; 12,2 millió dollárért keltek el rá jegyek. A film fő vonzerejét valószínűleg a botrányhős örökösnőből színművésznővé avanzsált Paris Hilton vetkőzőjelenete adta.

A harmadik helyen két film volt kénytelen osztozkodni. Az előző heti győztes, a Galaxis útikalauz stopposoknak és a Crash című új krimi egyaránt 9,1 millió dollárt könyvelhetett el. Az utóbbiban Don Cheadle, Matt Dillon és Sandra Bullock szerepel, a cím egy autóbalesetre utal, amelynek kapcsán három Los Angeles-i idegen összeismerkedik. Nicole Kidman politikai thrillere, A tolmács az ötödik helyre esett vissza.

A legnézettebb 12 film összbevétele mindössze 76,9 millió dollár volt, ez 24%-kal kevesebb a tavalyi eredménynél, amikor a Van Helsing és a Bajos csajok voltak az élen.

"Elég rettenetes hét volt" - panaszkodott Paul Dergarabedian, az Exhibitor Relations vezetője. "Elméletileg ez volt a nyári szezon első hétvégéje, de nem igazán tűnt annak." Az újabb csalódás után a filmipar utolsó reménysége A sithek bosszúja közelgő, május 19-i premierje. "Higgyenek nekem, ha az utolsó Star Wars-film kijön, az emberek hanyatt-homlok rohannak majd a moziba" - biztatja a filmeseket Dergarabedian.