Ausztrál tudósok szerint A sithek bosszúja lelki sérülést okozhat a gyerekeknek, a felkavaró képek miatt rémálmaik lehetnek éjszaka. Egy felmérés nemrég kimutatta, hogy a tizenhat éven aluliak egyharmadának szereznek rémálmokat az erőszakos tévé- és mozifilmek.

"A tíz év alatti gyermekek minden nap ki vannak téve a halál és a gyilkosság látványának a televízión és a mozifilmeken keresztül" - állítja a Young Media Australia nevű szervezet szóvivője, Jane Roberts, aki a gyerekek számára nem ajánlott filmek közé sorolja a Csillagok háború-ját is.

Bár A sithek bosszúja korhatáros, Roberts szerint nyilvánvaló, hogy célközönségébe a gyerekek is beletartoznak. "A szereplőket mintázó játékokat árulnak, így hát egyértelmű, hogy arra számítanak: a szülők a kisgyerekeket is elviszik a moziba megnézni a filmet, pedig az nem való tíz éven aluliaknak" - mondta Roberts. "A film témája durva, a képek pedig annyira felkavaróak, hogy valódi lelki sérülést okozhatnak a kicsiknek, akik látják őket."

A figyelmeztetés aktualitását az adja, hogy Victoria államban a közelmúltban végeztek egy felmérést, mely szerint minden harmadik gyermeknek rémálmai vannak a televízióban és a moziban látottak miatt. A Monash Egyetem kutatója, Jocelynne Gordon ötszáz nyolc és tizenhat év közötti gyermeket faggatott ki rémálmaikról. A megkérdezettek kétharmada számolt be szörnyű álmokról, és az is kiderült, hogy a lányok általában jobban megrémülnek ezektől, mint a fiúk. Még a tizenöt és tizenhat évesek 55%-a is beismerte, hogy gyakran telnek félelemben az éjszakáik. A legrosszabb helyzetben a nyolc- és kilencévesek vannak, 87%-uk szenved rendszeresen rémálmoktól.

"Míg a legtöbb szülő megpróbálja megóvni a gyerekeit az olyan szörnyűségektől, mint a bali katasztrófa vagy a szeptember 11-i terrortámadás, és ilyenkor nem engedi őket a televízió közelébe, a hétköznapokban sajnos nem ennyire körültekintőek" - véli Gordon.

A kutató szerint a szülőknek sokkal szigorúbban kellene ellenőrizniük, hogy mit néznek a gyerekek. "Nagyon fontos lenne megbeszélni ezeket a dolgokat, mert a gyerekek egyharmada azt állítja, hogy még soha senkinek sem vallotta be a félelmeit."