Bemutatták minden idők legjobban várt filmjét, a Csillagok háborúja harmadik részét. Hogyan zajlott a világpremier, és vajon mihez kezdjenek a rajongók, akiknek az elmúlt kilenc-tíz év alatt mindig "volt mire várniuk"?

Világszerte hatalmas sikerrel mutatták be a Star Wars-saga befejező darabját, A sithek bosszújá-t. Párizsban máris nyitási rekordot döntött, ahol az első 14 előadás alatt 16500-an nézték meg a filmet. De Magyarországon is ez volt az első alkalom, hogy egy filmet ilyen sok moziban kezdenek vetíteni - csak a Duna Plaza Hollywood Multiplexében 11 vásznon, 2000 néző számára tartottak éjféli vetítést. Sőt, ha minden igaz, itthon is jegyeladási rekord dőlt meg: ennyi jegyet még semmilyen más filmre nem vettek elővételben, és már az első éjszakai is 14000-en látták. Igazából már a premier előtt is megdöntött egy rekordot: Amerika legnagyobb online és telefonos mozijegy-szolgáltatója, a Fandango, már a 19-ei premier előtt két héttel beszámolt arról, hogy fennállásának öt éve alatt nem rendeltek tőlük annyi jegyet, mint amennyit A sithek bosszújá-ra, de a leggyorsabb jegyeladást is ez a film produkálta. Ők mellesleg végeztek egy közvélemény-kutatást is, amiből az derült ki, hogy a moziba járók 80 százaléka a nyitó hétvégén kívánja megnézni a filmet, 70 százaléka úgy gondolja, hogy erre várnak a legtöbben a nyár filmjei közül.

Csupán az Egyesült Államokban 3661 vásznon kezdték meg a vetítést, törvényszerű tehát, hogy néhány helyen gixer támadt. Saco városában egy technikai probléma miatt fél óra után újraindult a film, az Edgeware moziban, New Jersey-ben az elcsúszott kép miatt bosszankodtak a rajongók, de a legjobban Eatontownban csodálkoztak, hiszen egy kavarodás miatt kínai szinkronnal kezdték vetíteni a filmet.

Itthon több mozi is beöltözött jelmezesekkel és más Star Wars-látványosságokkal várta a fanatikusokat és a díszvendégeket. Az eddigi reakciók alapján a magyar rajongók körében is elsöprő sikert aratott a III. rész, és kisebb elégedetlenségek mellett a nagyközönség is pozitívan fogadta, csakúgy, mint a cannes-i fesztiválon, ahol versenyen kívül mutatták be.

George Lucas elmondta, hogy függetlenül a fogadtatástól, ő nagyon elégedett, hiszen befejezhette űreposzát, végre összességében nézhetik végig az emberek, és hogy most lett teljes a harminc éve megálmodott történet. Egy interjúban arról mesélt, hogy a régi trilógia készítésekor is megvoltak a főbb szereplők háttértörténetei, de a skicceket csak a kilencvenes évek végén kezdte kidolgozni. Sokan szkeptikusan állnak ahhoz, hogy tényleg létezett-e Lucas fejében egy előzmény-trilógia, s ha igen, mennyiben egyezett ez a most elkészült filmek történetével. Ízelítőül álljon itt egy darabka múltként egy cikk a nyolcvanas évekből, a Lucasfilm akkori hivatalos újságjából, amely arról szól, hogy kik is valójában a rohamosztagosok.

Forrás: EPA
Lucas és egy rohamosztagos a londoni premieren | Kép nagyban

Lucas a jövőben egészen más típusú filmeket szeretne készíteni. Bár nagyon kedveli a Star Wars világát, fiatalkorában, mint kezdő rendező, és a független, avantgard filmek nagy hódolója, nem sejtette, hogy életének 30 évében egy olyan mozi készítésével fog foglalkozni, mint a Csillagok háborúja. Ezután tehát szeretné megvalósítani önmagát, és olyan, kasszasikernek biztosan nem evezhető filmeket szeretne rendezni, mint annak idején első alkotása, a THX 1138 volt. Ezen kívül részt vesz az Indiana Jones negyedik részének elkészítésében is, aminek munkálatai még mindig nem kezdődtek meg, pedig több forgatókönyv is készült, de eleddig mindet kénytelenek voltak visszadobni. Szó esett még egy II. világháborús filmről is, ami az amerikai légierő egy elitosztagáról szól majd, amiben csupa afro-amerikai pilóta harcolt, és az egész háború alatt egyetlen embert sem vesztettek. Ennek a filmnek a készítésében Lucas producerként vesz részt.

A másik legnépszerűbb kérdés, amit mostanában a rendezőnek szegeznek, az nem meglepő módon a Star Wars jövője. A rendező immáron sokadszorra hangsúlyozza ilyenkor, hogy a mozifilmek véget értek, nem lesz semmiféle folytatás. A vak is látja, hogy ez a történet Anakin Skywalker életéről szól, a történet így egész, Anakin halálával és sorsának beteljesítésével a folytatásoknak semmi értelme nem lenne.

Forrás: EPA
Hayden Christensen, Rick McCallum, Christopher Lee, Natalie Portman és Lucas a londoni premieren | Nézd meg nagyban!

Aggodalomra azonban semmi ok, a messzi-messzi galaxis hívei így sem maradnak Star Wars nélkül. Egyre több szó van a két tévésorozatról, állítólag Lucas már több szerzővel is egyeztet, és talán már idén megkezdődhetnek az előkészületek. Az élőszereplős sorozatot nagy valószínűséggel Ausztráliában fogják forgatni, ahogy a mozi II. és III. részét is. Lucas és Rick McCallum producer elmondása szerint a széria a III. és a IV. rész közt játszódik, és a mozifilmek főszereplői helyett a mellékszereplők kerülnek fókuszba. A III. rész történései arra engednek következtetni, hogy pár jedi-lovag is feltűnhet a sorozatban, akik Obi-Wan és Yoda mellett túlélték a mészárlást. A régi történet alapján esetleg még Darth Vader feltűnésére is számíthatunk, hiszen a Sötét Nagyúrról hallottuk, hogy felkutatta a galaxist a jedik után, hogy mind egy szálig elpusztíthassa őket, ám ez sajnos ellentmond Lucas állításának a szereplőkkel kapcsolatban.

Ezen kívül még idén télen, talán már ősszel számíthatunk A sithek bosszújá-nak DVD-változatára, ami a híresztelések szerint 5-6 kivágott jelenetet is fog tartalmazni. A készítők szerint legtöbbször olyan, a politikai kérdésekkel foglalkozó részt vágtak ki, amik az átlagos nézőt untatnák. A rajongók viszont falják az ilyeneket, ők tehát örülni fognak, ha rákerülnek ezek a jelenetek a DVD-re.

Várható A klónok háborúja rajzfilmsorozat utolsó, harmadik szériája is DVD-n, bár itthon még egyik sem jelent meg. Lucas ígérete szerint valamikor jön a filmek háromdimenziós verziója is, és nyilvánvaló egy teljes, mind a hat részt tartalmazó DVD-csomag is, aminek a megjelenését a bennfentesek 2007 környékére teszik, hiszen akkor lesz 30 éves a sorozat, és ez remek alkalom lenne, de könnyen lehet, hogy a Lucasfilm nem vár olyan sokáig. És persze maradnak az eddig is töretlenül megjelenő képregények, könyvek, és számítógépes játékok.

Egyelőre azonban itt van most nekünk a III. epizód, amely mától várja a nézőket a mozikban.

Wittinger György