Ewan McGregor sokszor érezte úgy A sithek bosszúja forgatása alatt, hogy újra az a hatéves kisfiú, aki életében először megy moziba, hogy megnézze a Star Warst. Obi-Wan Kenobi, aki szívesen lenne lovászfiú is, a forgatás egyik legszebb élményeként emlékezik R2-D2-val felvett utolsó jelenetére, és az interjúban azt is bevallja, hogy a gyerekek rajongása hatja meg legjobban.

- Emlékszel arra, hogy melyik filmet láttad először életedben?

Ewan McGregor: Valószínűleg a Star Wars negyedik epizódja volt az. Iskola után mentünk el megnézni a bátyámmal. Egy Crieff nevű kisvárosban éltünk, a szüleink autóval vittek be minket a nagyvárosba, Glasgow-ba, hogy megnézzük a Star Wars-t. Főleg azért szerettük volna látni, mert a bácsikám, Denis Lawson játszott benne. Az édesanyám bátyja játszotta Wedge-t a négyes, ötös és hatos epizódban, így aztán elmentünk megnézni őt. Emlékszem, ahogy a szüleim értem jöttek az iskola elé, beültettek az autóba, és egész úton odafelé rettenetesen izgatottak voltunk. Azért ültünk le, hogy Denis bácsit lássuk, erre megkaptuk a Star Wars-t. Elsöprő élmény volt. Szóval, ez volt az első film az életemben. Hatéves voltam akkor.

- Ha már a Star Wars az első filmemléked, mennyiben más a befejező rész, mint a többi?

- Ha van különbség, akkor az az, hogy ez Star Wars-osabb, mint az előző két film. Az első epizódban le kellett fektetnünk az alapokat. Egy hatalmas mondakört kellett megalapoznunk, és rengeteg munkánk volt vele, főleg a jedikkel. A három régi epizód alapján megértettük, hogy mi a lényegük, de azokban a részekben már csak az összeomlás után láthattuk őket. Nekünk azt kellett megmutatni, hogy milyen volt, mikor még a jedik voltak a galaxis lovagjai. A film a felszínen szinte olyan, mint egy opera. Megállás nélkül pörögnek az akciók. A saját bőrömön éreztem, hogy elképesztően sok akció van benne. És persze, ez az utolsó rész. Azt hiszem, tényleg mindent megtettünk.

- A karaktered sokat fejlődött az első és a második részben, Obi-Wan Kenobi bizonyos szempontból példaképpé vált. Milyen érzés az a színész számára, hogy annyian néznek föl Obi-Wan Kenobira?

- A legjobb élményem ezzel a filmmel kapcsolatban az a tudat, hogy hogyan hat a gyermekekre. Mielőtt leforgattuk volna az első epizódot, sosem csináltam korábban olyan filmet, amit gyerekek is megnézhettek. Imádom a gyerekeket. Szeretem a világlátásukat, a Star Wars-nál is akkor voltam a legboldogabb, amikor odajöttek hozzám kérdezősködni. Milyen érzés? Tényleg félbe vágtad Darth Mault? Tényleg megcsináltad? Hogy kapcsolod be a fénykardodat? Arra emlékeztetnek, hogy milyen varázslat rejlik ezekben a filmekben, és ez fantasztikus érzés. Egyébként nem sűrűn gondolkodom ilyesmiről, hogy példakép-e a karakterem vagy sem. Inkább meglepődöm, mikor a gyerekek azt mondják, hogy Obi-Wan a kedvencük, mert mindig azt hittem, hogy Anakin Skywalker a hős. Legalábbis eddig a részig. (nevet) Valaki nemrég mesélte nekem, hogy elment egy gyerek születésnapi bulijára, azt hiszem, nyolcadik szülinap lehetett. Három-négy kisfiú Obi-Wan jelmezben érkezett, és fénykardoztak a kertben. Számomra ez elég bizarr.

- Talán azért érdekli a gyerekeket Obi-Wan, mert ő egy mester, egy tanító?

- Pontosan. Már az első epizódban látjuk, ahogy Obi-Wan mestere és mentora lesz az Anakin nevű kisfiúnak. Nem kétséges, hogy van a dologban némi apa-fiú kapcsolat jelleg is. Obi-Wan fegyelmező típus, és sokszor megszidja Anakint, aki viszont szemtelenkedik vele, innen van ez az apa-fiú párhuzam, ami szerintem szép. A film végén a testvéremnek nevezem őt. Természetes nagy korkülönbség van a "testvérek" között, de ez a kapcsolatuk lényege. Erre fut ki a dolog, a kapcsolatukat végre kiteljesedett állapotában láthatjuk a harmadik epizódban. Ez látszik abból, hogy hogyan kezeljük a helyzetet: harc közben viccelődünk, és nagyon vigyázunk egymásra. Anakin sokszor még mindig a segítségemre siet, ha elbénázok valamit, azonnal közbelép, hogy segítsen. Ez szép dolog. Rettenetesen sokat vagyunk együtt Haydennel, fontos szerephez jut a barátságunk, hogy olyan jól kijövünk egymással.

Forrás: InterCom
Liam Neeson, Jake Lloyd és Ewan McGregor az első részben

- Mivel foglalkoznál, ha nem színész lennél?

- Talán viccesnek tűnik, de ha nem színész lennék, lovakkal szeretnék foglalkozni. Imádom a lovakat, úgyhogy biztos velük lenne kapcsolatos a munkám - mondjuk lóversenyzés, vagy csak úgy általában lovakkal dolgoznék. Vagy néha szeretnék profi motorversenyző lenni. Bármilyen szabadtéri munka jó lenne, bármi, aminek köze van a vidékhez, a vadonhoz, kalandhoz. Igen, azt hiszem, valami kalandos munkám lenne.

- Biztosan volt alkalmad megcsillogtatni ezt az oldalad a filmben. Mesélnél valamit az Obi-Wan - Anakin párbajról a film végén?

- Nagyon elégedett vagyok a harci jelenetekkel. Elképesztően kimerítők voltak, és olyan sok van belőlük - nagyon sok a harc és nagyon intenzív energiák szabadulnak föl alattuk. Hayden és én annyi munkát fektettünk beléjük, hogy hihetetlenül gyorsak lettek. Azt kell mondanom, hogy ez a dolog nagyon megy nekünk: fantasztikusan jól csináljunk a harcjeleneteket. Remélem, nem baj, hogy ezt mondom, még ha öntömjénezésnek is hangzik, de annyira könyörtelen és kimerítő volt a felvétel, hogy amikor később visszanéztem a jeleneteket, már nagyon különlegesnek tűntek, és nagyon büszke vagyok rájuk.

- Fizikailag hogyan készültél fel a fénykard-párbajra?

- Hayden korábban ott volt a forgatási helyszínen, mint én, de így is volt három hét, amikor heti öt napon át próbáltuk a harcot, legalább 12 órán keresztül naponta. Elég lassan ment nekem a dolog, mert már sokkal öregebb vagyok, mint mikor az első epizódot forgattuk. (nevet) Ez egy lassú folyamat, hiszen annyi részletet kell a helyére illeszteni, és ez nem sikerülhet rögtön. Először nagyon ügyetlennek tűnik az egész, aztán újra és újra meg kell csinálni, mert olyan szintre kell eljutni, hogy már ne is kelljen gondolkozni közben. Végül már olyan gyorsan csinálod, hogy csak a testednek kell emlékeznie a következő mozdulatra, hogy hová csap le legközelebb a fénykard, egyszóval az egésznek folyamatossá kell válnia. Nagyon sok munka volt ezzel. Aztán egyszer csak véget ért. Leforgatod őket, és végük van. Nem bánom, hogy ennyi munka volt vele, mert az eredmény nagyon jó.

Forrás: InterCom
Ewan McGregor és Hayden Christensen | Még több kép

- Hogyan fejlődött Obi-Wan karaktere az első epizód óta?

- Obi-Wan mindig is egy kissé óvatosan viszonyult Anakinhoz, főleg az első részben. Csak haldokló mesterének, Qui-Gonnak tett ígérete miatt vállalta el, hogy a kisgyerekből jedi-lovagot neveljen, és vigyázzon rá. Ezt a legjobb tudása szerint meg is tette, igazán szerette Anakint, de mindig kicsit óvatos maradt vele szemben. Amikor Anakin hangot ad a dühének, vagy Obi-Wan látja, hogy az arroganciája akadályt jelenthet a jedivé válás útján, Obi-Wan nagyon csalódott lesz, és ez azért van, mert tényleg törődik a fiúval. Nagyon sok minden van ezekben a filmekben. Nagyon alaposan kidolgozták a sötét oldal felé fordulás lépcsőfokait. Nagyon emberi dolgokból ered: Anakin szerelmes, hamarosan apa lesz, féltékenység és gyanakvás dúl benne. Azt hiszem, mi mind így voltunk ezzel. 

Mikor fiatalok és naivak voltunk, összezavartuk a dolgokat, mert túlságosan az érzelmeink irányítottak minket, és nem voltunk képesek figyelembe venni az észérveket. Anakin fiatal és szenvedélyes, olyan dolgokat lát, amiket csak ő láthat, ez sötét helyekre vezeti őt, és mindez hatalmas csalódást okoz Obi-Wannak. Obi-Wan számára egészen a film legvégéig van remény arra, hogy Anakin vissza tud fordulni a sötét oldalról. Szerintem ez nagyon megható: Obi-Wan és Padmé értésére is hozzák, hogy még van visszaút, Anakin és Padmé együtt maradhatnának. Obi-Wan a végén mégsem tudja már megakadályozni, hogy a dolog megtörténjen. Felelős volt Anakinért, de minden az ő hatása ellenére történt. Ez az élmény súlyos teher, így hát évekre kivonul a sivatagba, és Alec Guinness-szé válik, ami végül is nem rossz dolog. (nevet)

- Nehéz volt olyan karaktert alakítani, aki máris egy filmtörténeti ikon?

- Mindig sok Alec Guinnesst nézek a felkészülés alatt. Minden alkalommal így tettem. Most már sokkal közelebb állok hozzá, mint az első epizód idején. Ez az utolsó dobásom, hogy létrehozzam az illeszkedést, hogy a figurám fejlődése tényleg Alec Guinness felé vezessen. Ezúttal kértem a Lucasfilmtől egy gyűjteményt a negyedik epizódból Alec Guinness jeleneteivel. Az első három hétben folyamatosan azt néztem az öltözőszobámban, újra és újra és újra. Sir Alec Guinness emlékeztet arra, hogy mit kell tennem. A legérdekesebb dolog Obi-Wan eljátszásában: olyasvalakit alakítani, akit megismerhetünk és megszerethetünk fiatal emberként, de mindig egy idősebb férfiként fog megmaradni az emlékezetben. Szerintem a hajam eléggé hasonlít Alec Guinnesséhez. Ez nem az a hosszú jedi-frizura, amit Liam Neeson viselt az első részben, de nem is paróka , mint amit a második részben hordtam. (nevet) Azt most átpasszoltam Haydennek, ő viszi tovább! Én megúsztam egy Alec Guinness-frizurával. A folyamatosság teljes mértékben megvan a külsőségekben is.

- A különleges fénykard-párbajon kívül mi az, ami emlékezetes maradt számodra a harmadik epizód forgatásából?

- Újra felépítették azt az eredeti folyosót, amire Darth Vader lép a negyedik epizód elején. Annak a helyszínnek a másolatán forgattunk, és ez elég durva élmény volt. Sok olyan pillanat volt, amikor úgy éreztem, hogy újra az a kisgyerek vagyok, aki Glasgow-ban nézi a Star Wars-t a családjával. Anthony Danielsszel dolgozhattam, akinek C-3PO-jával és vele magával még sosem volt alkalmam. C- 3PO-val forgattam! Ez tényleg olyan volt, mint egy időutazás. Eszembe jutott, milyen volt hat-hét évesnek lenni, nézni ezeket a filmeket., és átéltem az izgalmat, hogy most bennük is lehetek. A másik nagy élmény R2-D2-val volt. Az utolsó forgatási napján történt, együtt voltunk az utolsó jelenetében, és valóban kicsit hátborzongató volt az, hogy elállt tőle a  lélegzetem - egy robottól! Ez óriási pillanat volt. Emlékszem, hogy az első epizódnál mekkora élmény volt, mikor először hozták oda a forgatásra. Mind azon vettük észre magunkat, hogy körbeálljuk és bámuljuk. Most már sokat dolgoztam vele, és imádom őt. Szomorú voltam, mikor befejeződött vele a munka.

IC Press/Cannes