Hayden Christensen elárulta, hogy már gyermekkorában Darth Vadert utánozva ijesztgette a kishúgát, de álmában sem gondolta volna, hogy George Lucas a sok jelentkező közül éppen őt találja alkalmasnak a szerepre. Az alábbi interjúból az is kiderül, hogy tényleg ő rejtőzik-e a legendás fekete maszk alatt.

- Miben változik meg Anakin Skywalker A sithek bosszújá-ban?

- Anakin ingerlékeny, szemtelen kamasz volt A klónok támadásá-ban, de A sithek bosszújá-ban felnőtté válik. Felesége van, kötelezettségei és hatalmas ambíciói. Emellett van egy titkos élete is, amelyről a világon senki sem tudhat, és ez nagyon nehéz számára. Úgy gondolom, hogy az emberek hősiesnek, tökéletesnek akarták látni Anakint, aki természetesen nem tud ennek az elvárásnak eleget tenni, hiszen van egy óriási hibája: megkísérti egy zseniális manipulátor, és ő nem tud ellenállni. Könnyen felismerhető, nagyon emberi érzésekben keresendő az ok, amiért átáll a sötét oldalra, és ettől válik tragikus hőssé. Ő olyan típus, aki mindennél jobban vágyik a nagyságra, de sohasem fogja, nem tudja elérni ezt a nagyságot.

- Amikor végre meglátjuk Darth Vadert A sithek bosszújá-ban, te vagy a maszk alatt?

- Én vagyok. Alkalmam adódott rá, hogy belebújjak Darth Vader jelmezébe. Azóta vártam erre, mióta kiderült, hogy megkaptam a szerepet, és George Lucas megadta nekem ezt a lehetőséget. Új jelmezt kellett készíteni kifejezettem az én termetemhez. Vader csaknem három méter magas, ezért emelőket tettek a cipőmbe, és egy izomzatot utánzó ruhát adtak rám, hogy nagyobbnak tűnjek. Olyan érzés volt, mintha 20 kiló súlyt cipeltem volna a vállamon, ami nem volt könnyű, de sohasem fogom elfelejteni. Csodálatos élmény, és bár már csaknem két év telt el azóta, hogy leforgattuk ezeket a jeleneteket, még mindig nem tudom egészen szavakba önteni, amit éreztem. A jelmezben erősnek és hatalmasnak érzed magad.

- Anakin Skywalker szerepét nagyon sok színész szerette volna eljátszani. Mit gondolsz, mit látott meg benned George Lucas, hogy éppen téged választott a szerepre?

- Ezt kérdezem én is magamtól az első naptól fogva, de nem tudom rá a választ. Tudom, hogy van sötét oldala a személyiségemnek - ahogy mindenkiének van - , ezt érzékelem is magamon. Talán George is ezt vette észre. Soha nem hittem volna, hogy megkapom a szerepet. Az ember nem is merészel ilyen nagyot álmodni. Amikor elmentem a Skywalker Ranchre a meghallgatásra, George adott nekem egy kalapot meg egy bögrét, én meg azt gondoltam, hogy biztos ez a vigaszdíjam. Nagyon klassznak tartottam őket, mindkettő megvan még. Akkoriban Kanadában éltem, ezért már aludtam, mikor hívtak, hogy enyém a szerep. Azt hittem, hogy csak álmodtam az egészet. Elsőként az anyukámat hívtam fel, aki teli torokból sikoltozni kezdett örömében. Nem hinném, hogy valaha is elfelejtem azt a napot.

- Megnézted az eredeti trilógiát, hogy segítsen felkészülni a szerepre?

- Vallásos áhítattal néztem ezeket a filmeket, sőt A baljós árnyak-at is. Szerettem volna a maga teljességében megérteni a történetet és Darth Vader karakterét. George Lucas számos magvat hintett el az első részben, és most eljött az ideje, hogy kihajtsanak.

- Mennyi ideig készültél A sithek bosszúja csúcspontjára, a fénykard-párbajra Obi-Wan Kenobival?

- Három hónappal a forgatás kezdete előtt elmentem Sydney-be, a helyszínünkre, és megkezdtem a felkészülést Nick Gillarddal, aki betanította ezeket a mutatványokat. Naponta hatszor kellett ennem, és majdnem egész nap edzettem, ami elég fárasztó volt. Ez még azelőtt volt, mielőtt egyáltalán elkezdtünk volna fénykarddal gyakorolni. A párbaj koreográfiáját nagyon részletesen kidolgozták, ezért többszáz mozdulatot kellett elsajátítanom, egyedül és Ewan McGregorral együtt is. Nagyon büszke vagyok a végeredményre, igazán különleges lett.

Forrás: InterCom
Ewan McGregor és Hayden Christensen | Nézz még több képet!

- Nagy Star Wars-rajongó voltál gyerekkorodban?

- Négy évvel az Egy új remény bemutatója után születtem, így nem tudtam megnézni a filmeket moziban, csak évekkel később. De a bátyám, Tove, aki nyolc évvel idősebb nálam, pont a megfelelő korban volt a filmekhez, és nagy rajongójuk is volt. Volt egy Millennium Falcon-modellje, amelyhez hozzá sem nyúlhattam. Bár a trilógiát nem láttam, a Star Wars annyira fontos részévé vált a popkultúrának, hogy Darth Vader légzését és hangját utánoztam, ha meg akartam ijeszteni a kishúgomat. Csak 1997-ben néztem meg moziban a filmeket, amikor digitálisan felújították őket, de akkor hatalmas rajongó lettem. Egyszerűen imádtam őket, teljesen elkápráztattak. Most, hogy eljátszhatom Anakint amint Darth Vaderré válik, ez több, mint egy valóra vált álom. Sohasem hittem volna, hogy megtörténhet, ez izgalmasabb annál, hogysem szavakba tudnám foglalni.

IC Press/Cannes