Itt a nyár, irány a mozi!

2005.05.26. 18:45

Akiket évszaktól függetlenül is hidegen hagynak a multiplexek dolby szteróban közvetített robbanásai, megnyugodhatnak, hogy a nyáron sem maradunk érdekes művészi és kultgyanús alkotások nélkül.

1. Edukators (Die fetten Jahre sind vorbei)
Rendező: Hans Weingartner 
Szereplők: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burghart Klaußner 
Bemutató: június 16.
Filmklubos vetítés: június 15.

Forrás: Budapest Film
Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

Ha valakinek még nem tűnt volna fel, a német filmgyártás az utóbbi években szárnyal, és minden generációt képes megszólítani. A bukás, a Hontalanul Afrikában, a Good bye, Lenin! és a Fallal szemben után most itt egy film azoknak a fiataloknak, akik nem fingós-böfögős poénokért szeretnek moziba járni. A három elvakult idealista története a kapitalizmust még szokó Magyarországon talán még aktuálisabb, mint hazájában, a filmről pedig már most kijelenthetjük, hogy 2005 egyik legjobbja.

+ + +

2. Sin City
Rendező: Robert Rodriguez és Frank Miller 
Szereplők: Bruce Willis, Jaime King, Jessica Alba, Brittany Murphy, Mickey Rourke, Nick Stahl, Benicio del Toro, Clive Owen, Rosario Dawson, Josh Hartnett, Marley Shelton, Carla Gugino,  Elijah Wood, Michael Clarke Duncan 
Bemutató: június 2.
Filmklubos vetítés: június 1.
Olvasnivaló addig is: Vér és rúzs a bűn városában, Bűnösökről fekete-fehérben

Forrás: SPI
Nézz még több képet a filmből! | A film előzetesei

Nyócker Tarantino módra: a bűn városában a lakosoknál csak a rendőrök korruptabbak, a szálakat pedig a bosszú és a kurvák mozgatják. Végre egy képregény-adaptáció, amely látványvilágában hű az alapanyaghoz, bár élő szereplőkkel az erőszak mértéke ezúttal tényleg túlzásnak hat. Az egy percre jutó hullák számánál már csak az egy percre jutó sztárok aránya magasabb, és egy szegmens (a legjobb rész mellesleg) erejéig maga Tarantino is vendég-rendez.