Itt a nyár, irány a mozi!

2005.05.26. 18:45

3. Szerelmem nyara (My Summer of Love)
Rendező:
Paul Pavlikovsky 
Szereplők: Nathalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine, Dean Andrews
Bemutató: július 28.
Filmklubos vetítés: július 27.
Olvasnivaló addig is: Huszonnégy perc az életből

Forrás: Budapest Film
Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

A BAFTA-díjátadón nagy meglepetésre a 2004-es év legjobb brit filmjének kiáltották ki két tizenéves angol lány vidéki szerelmi történetét. A két teljesen különbőző hátterű főhősnő barátsága és szerelme nem csak lusta, napfényes nyári napokból, borkortyolgatásból és Edith Piaf-számokból áll, hiszen a bűnözésből a vallásba menekült báty és egy állítólagos anorexiában elhunyt lánytestvér is komplikálják az eseményeket.

+ + +

4. Melinda és Melinda (Melinda and Melinda)
Rendező: Woody Allen 
Szereplők: Radha Mitchell, Will Ferrell, Chloë Sevigny, Amanda Peet, Jonny Lee Miller, Chiwetel Ejiofor, Sabrina Lloyd, Vinessa Shaw, Josh Brolin, Steve Carell, James Ecklund, Chiwetel Ejiofor, Jennifer Grayson, Sabrina Lloyd, Jonny Lee Miller, Wallace Shawn, Brooke Smith 
Bemutató: július 7.
Filmklubos vetítés: július 6.

Forrás: InterCom
Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Noha 15-20 évvel ezelőtt egy új Woody Allen-film jelentős eseménynek számított a mozi világában, mostanában már fel se tűnik az évi egy neurotikus tragikomédia. A múlt heti cannes-i filmfesztiválon a Match Point kapcsán hivatalossá vált, hogy Woody visszatalált régi varázserejéhez, ennek jeleit azonban már előző alkotásán is megfigyelhetjük. A nő kétszer - Melinda a komikus megközelítésben bohém romantikus, a tragédia-szálban viszont gyógyszerfüggő idegzsába, a címszerepe(ke)t alakító Radha Mitchell pedig az év első figyelemre méltó női alakítását nyújtja.

+ + +

5. Még egy csók (Ae Fond Kiss)
Rendező: Ken Loach
Szereplők: Atta Yaqub, Eva Birthistle, Ahmad Riaz, Shamshad Akhtar, Shabana Bakhsh, Ghizala Avan, Gary Lewis, David McKay, Raymond Mearns
Bemutató: június 30.

Forrás: Budapest Film
Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy minden tíz brit szociodráma közt találunk egyet, amely a muszlim (rendszerint pakisztáni) bevándorlók beilleszkedési nehézségeit taglalja, és nagy eséllyel tízből egy az esélye az ír katolikus szigor feldolgozásának is ezekben a filmekben. Ken Loach ezúttal együtt tálalja a két rizikós témát, mégpedig két fiatal szerelmén keresztül. A film nagy sikert aratott a tavalyi berlini filmfesztiválon, a franciák pedig a legjobb európai film díjával tüntették ki az idei César-átadón.