Megégtek az amatőr fénykardozók

2005.05.27. 13:13

Két fiatal Star Wars-rajongó súlyos égési sérüléseket szenvedett Nagy-Britanniában, mikor házilag eszkábált fénykardjukkal próbálták leutánozni Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker párbaját A sithek bosszújából.

Egy húszéves brit fiú és tizenhét éves barátnője folyékony anyaggal töltött, fluoreszkáló fénycsővel próbálták meg a hiányzó fénykardot helyettesíteni, hogy videóra vehessék, amint Ewan McGregor és Hayden Christensen teljesítményét is fölülmúlva megvívják A sithek bosszúja sorsdöntő párbaját.

A Csillagok háborúja utolsó epizódja előtti tisztelgésnek szánt akció rosszul sült el, a házi készítésű fénykardok felrobbantak, a rajongók pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek, állapotuk válságos. A szerencsétlenség vasárnap történt, azóta a hertfordshire-i Hemel Hempstead kórházban ápolják a meggondolatlan párost.

A sithek bosszújá-t teszik felelőssé egy rablássorozatért is. Illinois-ban és Floridában Darth Vader-maszkot viselő ismeretlen elkövetők után nyomoz a rendőrség, testi erőszakkal és rablással gyanúsítják őket.

A rablókat ugyan egyelőre nem sikerült elkapni, de a Star Wars-bűnözés ellen harcolók azért fel tudnak mutatni eredményeket.

A szövetségi hatóságok leállították az Elite Torrent nevű weboldalt, amely már néhány órával a május 19-i premier előtt elérhetővé tette A sithek bosszúja kalózmásolatát.

Bár a híradások szerint már az első nap tízezrek töltötték le a kópiát, az illegális terjesztés láthatóan nem befolyásolta George Lucas szuperprodukciójának nézettségi mutatóit, melyek szinte minden korábbi rekordot megdöntöttek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK