Az [origo] filmklub játékában Olivier Assayas Tiszta című filmjére nyerhettek jegyet szerencsés olvasóink. A nyertesek június 8-án, az Odeon Lloyd moziban premier előtt, ingyen nézhetik meg Maggie Cheung Cannes-ban díjazott alakítását a drogproblémákkal küzdő anya szerepében.

A Tiszta című film nem annyira a drog, inkább az anyaság és a felelősségvállalás drámája. Lee egykor híres rockzenész volt, de negyvenéves korára szinte semmi nem maradt a régi dicsőségből. Egymást érik a veszekedések a feleségével, a házaspár közös gyermekét, Jayt, a férj szülei nevelik. Egy különösen csúnya csetepaté után Emily elviharzik otthonról, és mire másnap reggel hazaér, holtan találja Lee-t. Mivel ő szerezte neki a halálos adag heroint, hat hónapra börtönbe zárják.

A büntetés letöltése után Emily otthagyja Kanadát, és Párizsban kezd új életet. Megpróbál leszokni a metadonról, és énekesnői álmairól lemondva munkát találni, hogy visszakaphassa kisfiát a nagyszülőktől, akik eltiltották tőle.

Emilyt a Szerelemre hangolva című keserédes Wong Kar-Wai dráma sztárja, Maggie Cheung személyesíti meg, akit alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjjal jutalmazott a zsűri a 2004-es cannes-i filmfesztiválon. A nagyapát a kétszeres Oscar-jelölt Nick Nolte alakítja a francia-kanadai-angol koprodukcióban, melyet az az Olivier Assayas rendezett, akit az Érzelmek útvesztői és Démoni szerető című filmjeivel két alkalommal is versenyzett Cannes-ban az Arany Pálmáért. A filmben egy-egy mellékszerep erejéig feltűnik Tricky, a trip-hop fenegyereke, valamint Emily Haines, a Metric nevű rockegyüttes énekesnője.

Az operatőr, a Pola X, az Intimitás és a Che Guevera - A motoros naplója látványvilágáért felelős Eric Gautier megkapta a zsűri technikai nagydíját a cannes-i filmfesztiválon a Tiszta fényképezéséért.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

Olivier Assayas Irma Vep című 1996-os filmjében Jean-Pierre Léaud alakította René Vidal, a jobb napokat is látott rendező szerepét.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt június 8-án szerdán 20 órára az Odeon-Lloyd moziba (1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.):

Bagoly Andrea, Barad Zsuzsanna, Benedek Beáta, Daová Veronika, Debreczeny István, Fehér Gábor, Félegyházi Tamás, Flórián Károly, Harsányi  Marianna, Hidvégi János, Idrányi Csilla, Katona Rita, Kerek Géza, Konja Krisztina, Kós Kinga, Körtés Kata, Léhner László, Madár Anita, Magos Attila, Magyar Márton, Mayer Margit, Miholics Bea, Riscutia Zoltán, Sántha Attila, Schultz Ágnes, Szabó Antal, Szabó Szilvia, Szandrik Ágnes, Sztanisits Alexandra, Szuszu Nunu, Tóth Eugénia, Tóth Renáta, Ungarn Márton, Verebi Ivett, Vörösné Mészáros Nikoletta

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!