Steven Spielberget választották meg minden idők legnagyobb rendezőjének az Empire magazin olvasói. A 10000 szavazat alapján összeállított ranglistán Alfred Hitchcock szerezte meg a második helyet, őt pedig Martin Scorsese követi.

Az Empire magazin 10000 olvasója szerint Steven Spielberg a földkerekség legjobb rendezője - derült ki a filmes lap szavazásán. A végleges sorrend egybecseng az Amerikai Filmakadémia döntéseivel, hiszen a második helyezett Alfred Hitchcock-kal és a bronzérmes Martin Scorsesevel ellenétben Spielberget két ízben is Oscar-díjjal jutalmazták, először 1994-ben a Schindler listájá-ért, másodszor pedig 1999-ben a Ryan közlegény megmentésé-ért.

Alfred Hitchcockot ötször jelölték a legjobb rendező Oscar-díjára. Olyan filmekkel érdemelte ezt ki, mint a Psycho vagy a Hátsó ablak, mégsem ítélték neki oda egyszer sem az aranyszobrocskát. Szintén öt jelölést tudhat magáénak Martin Scorsese, aki idén az Aviátor-ért sem kapta meg a díjat, amiről a Dühöngő bika és a Krisztus utolsó megkísértése is lecsúszott.

"A mozik világában Spielberg hatása hasonlítható legjobban a Beatles-éhez" - mondta az Empire szerkesztője, Ian Freer. Spielberg olyan filmekkel kápráztatta el a nagyközönséget, mint az ET, a Harmadik típusú találkozások és Az elveszett frigyláda foszogatói.

"Ő egy kulturális jelenség. A kalandfilmjei cápákkal, UFO-kkal, ostorpattogtató archeológusokkal és ET-kkel, valamint az olyan történelmi drámák, mint a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése megváltoztatták egy egész generáció mozizási szokásait" - állítja Freer.

A tíz legjobb rendező közé sorolták az Empire olvasói Stanley Kubricket, Sir Ridley Scottot, Akira Kurosawát, Peter Jacksont, Quentin Tarantinót, Orson Welles-t és Woody Allent. Olyan filmesek szorultak ki az első húszból, mint George Lucas, a Star Wars atyja, Charlie Chaplin vagy Tim Burton.