Elhunyt Anne Bancroft

2005.06.08. 10:55

Az Oscar-díjas Anne Bancroft a lánya barátját elcsábító Mrs. Robinsonként írta be magát a filmtörténelembe. A Diploma előtt sztárját hosszú, majdem 50 éves karrier után, 73 éves korában érte a halál.

Anne Bancroft hétfő este, rákban hunyt el egy New York-i kórházban - mondta el a színésznő szóvivője.

Bancroftot ötször jelölték Oscar-díjra, ebből 1962-ben, A csodatevő című filmért nyerte el a díjat. A legtöbben mégis a fiatal Dustin Hoffman csábítójaként, a Simon and Garfunkel dalból is ismert Mrs. Robinsonként emlékeznek rá, Mike Nichols kultikussá vált Diploma előtt című filmjéből.

"Meg vagyok lepve, hogy a munkáimmal kapcsolatban, pedig sok közölük nagyon jó volt, senki nem beszél A csodatevő-ről. Mindenki Mrs. Robinsonról kérdez. Megértem a világot, csak egy kicsit megdöbbent, hogy az emberek még mindig nem tették túl magukat rajta"- panaszkodott erről a színésznő két éve egy interjúban.

Anne Bancroft olasz bevándorlók gyermekeként, Anna Maria Louise Italiano néven született 1931-ben, a new yorki Bronxban. Színészi pályafutását a televíziónál kezdte Anne Marno néven, majd az '50-es években a 20th Century Foxhoz szerződött, ahol a stúdió nyomására ismét nevet változtatott: több felkínált lehetőség közül a "méltóságteljesen hangzó" Bancroft név mellett döntött. Az '50-es években a Broadwayen is egyre gyakrabban tűnt fel, ahol két szerepéért is elnyerte a Tony-díjat. Másodjára A csodatevő-ért, melynek filmváltozatára Arthur Penn rendező a stúdió akarata ellenére is szerződtette, így a legrangosabb színházi díj után ugyanazért a szerepért Bancroft az Oscar-díjat is átvehette.

Második Oscar-jelölését kapta a The Pumpkin Eater-ért, de dolgozott még Sydney Pollackkal a The Slender Thread című filmben és John Forddal is a 7 Women-ben. 1967-ben jelent meg a Diploma előtt, ami egy újabb Oscar-jelölést és rengeteg további szerepet hozott neki.

A 70-es és a 80-as években egyfolytában dolgozott, többek között szerepelt David Lynch klasszikus filmjében, Az elefántember-ben, férjével, a komikus Mel Brooksszal (1964-ben házasodtak össze) a Lenni vagy nem lenni című vígjátékban, és Norman Jewison filmjében, a szintén Oscar-jelölést érő Ágnes, az Isten bárányá-ban. Az Egy ház Londonban című filmben Anthony Hopkins levelezőpartnerét alakította.

A 90-es években is folytatta a munkát, játszott a Bűvölet című thrillerben, a Demi Moore főszereplésével készült G. I. Jane-ben, Alfonso Cuarón Szép remények feldolgozásában és az Ég velünk című vígjátékban.

Mike Nichols, a Diploma előtt rendezője mesteri előadóként írta le a színésznőt: "Intelligenciája, humora, őszintesége és értelme egyedülálló volt a művészvilágban. Szépsége szerepről szerepre más volt, és tökéletes színésznőként ő maga is minden szereppel gyökeresen megváltozott".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK