Woody Allen úgy döntött: most kimarad a buliból, csak mozgatni fogja a marionettfigurákat. Exhibicionizmusát mégsem győzte le teljesen: új filmje, a Melinda és Melinda hősei között egyértelműen felismerhető az ő karaktere, mint ahogy két kedvenc nőalakja, Diane Keaton és Mia Farrow is - csak épp fiatal színésznők képében. Játssz velünk és nézd meg premier előtt a filmet!

Woody Allennek évtizedek óta mindenki igent mond. Legyen az Hollywood legnagyobb sztárja, vagy a Broadway komoly Shakespeare-színésze - ha hívják, máris repül a karjaiba. Julia Roberts, Edward Norton, Sean Penn, Leonardo DiCaprio, Michael Caine, Goldie Hawn, Robin Williams, Christina Ricci, sokáig sorolhatnánk... Na jó, Kate Winslet egy éve kicsit megszívatta (előbb ő is elfogadta a felkérést, aztán meg felbontotta szerződést), de mint tudjuk: a kivétel csak erősíti a szabályt.

Amire végülis ki szeretnék lyukadni: a színészek számára nagy kaland, de sosem igazi szakmai siker egy Woody Allen-film. Amerika leghíresebb New York-i hőse ugyan hagyja a partnereit kibontakozni - olyannyira, hogy állítólag nem is ad instrukciókat -, de mellette valahogy mindenki egyformává válik: neurotikus, útkereső, egzaltált nagyvárosi túlélővé. Vagy épp ennek ellenpólusává: önelégült, felszínes, előnyös külsejű, keleti parti karakterré.

A Melinda és Melindá-t is ez jellemzi. Essünk túl először is a rejtélyes címen: Melinda és Melinda egyazon nőszemély - kétféle olvasatban. Az egyik szerint története komédia, a másik inkább tragikus színben látja. A két sztorit két író meséli el egymás szavába vágva. Hol azt látjuk, amelyben a címszereplő csetlő-botló, tiszta tekintetű, szerethető naiva, hol pedig azt, ahol idegesítően szétesett, frusztrált és agresszív roncshalmaz. Az előbbi talán Mia Farrow korábbi szerepeire hajaz, a másik egy rossz ízű Manhattan-utánérzés.

Forrás: InterCom
Will Ferrell, Steve Carell és Woody Allen a film forgatásán

És bár a két cselekményszálban csupán maga Melinda, illetve az őt alakító Radha Mitchell közös, a mellette felbukkanó mellékalakokban is az említett színésznők típusa jelenik meg egy-egy új variánsban. Chloe Sevingy törékeny, érzékeny és szőke - mint Mia; Amanda Peet pedig öntudatos, vagány, és barna - mint Diane a Manhattan-ben.

Férjeik - Jonny Lee Miller és Will Ferrell - képében pedig maga a Mester, vagyis Woody Allen gondolat-és érzelemvilága tűnik elő. Jonny Lee kevésbé karakteres, ezáltal ritkábban tetten érhető, Will azonban egyértelműen Woody-t imitálja. Ő nemcsak a jellegzetes dadogást, de a mimikát és a gesztusokat is lelopta, mint a Zelig főhőse, aki kaméleonként alkalmazkodik környezetéhez. Két dolog fordulhatott elő: vagy öntudatlanul vált Woody Allenné (hiszen saját egyénisége, saját humora korábbi filmjeiben önálló és erős), vagy a rendező Woody  "előjátszott " neki, vagyis megmutatta, hogyan képzeli el a jeleneteket. Mindenesetre a ritka jó pillanatokat épp annak köszönhetjük, amikor Will Ferrellből előtört saját stílusa.

Végül természetesen ebben a filmben is megjelenik a vonzó, jóképű srác - egy afro-amerikai és egy fehér változatban - de mindkettő csúnyán megkapja a magáért. Mint az összes Allen-filmben megszokott: a gyönyörű hősnő örömmel dobja a tökéletes külsejű hímpéldányt, hogy végre a görcsölő, zaklatott, csúnya hős karjaiba vethesse magát. És ez így van jól.

Gyárfás Dóra

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

Audrey Tautou és Chiwetel Ejiofor a Gyönyörű mocsokságok című filmben játszott együtt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt július 6-án szerdán 20 órára a Hollywood Multiplex Lurdy Ház moziba (1097 Budapest, Mester utca és Könyves Kálmán körút sarok):

Ágfalvi Andrea, Bács Balázs, Balla Fruzsina, Bárány Zsuzsanna, Báródi Edit, Bartha Zoltán, Benedek  Glória, Bodnár Viola, Boninsegna Gábor, Borza Emese, Bősz Levente, Busa Klára, Büki Dóra, Cason Jacob, Csapó Zoltán, Csernák Szilárd, Csizmadia Terézia, Czipó Zsolt, Dóra Bálint, Durmann Barbara, Duzs Károly, Dzsilly, Fekete Katalin, Fekete Szilvia, Fila Veronika, Flórián Károly, Gabányi Anna, Gábor Miklós, Galambos Georgina, Gerzsenyi Krisztina, Hajas Györgyi, Hauck Valéria, Hegegy Annamária, Horváth Ákos, Jámbor Lajos, Janács Szilvia, Jenei Janka, Jenet Tünde, Josey, Kádár Péter, Kakó Krisztina, Kámán Kincső, Karányi Gábor, Káró Adrienn, Kaszó Éva, Kaszt Éva, Katona Zsuzsa, Kelemen Anikó, Király Anikó, Király Róbert, Kiss Ádám, Kiss Nemere, Klein Sándor, Kohári Katalin, Koltai Juli, Kós Kinga, Kovács Edina, Kovács György, Kovács József, Krápecz Gabriella, Krüger Dénes, Kucsera Anna, Kulcsár Alexandra, Kundra Noemi, Láng Eszter, László Viktória, Leitold Eszter, Magyar Márton, Maruzs Eszter, Menyhárt László, Mezei Emma, Miriszlai Csilla, Molnár Sándorné, Móricz Viktória, Musch Nikolett, Müller András, Natalie, Nóniusz Anita, Nyárai Orsolya, Nyári Anna, Okos Ágnes, Olach Edit, Orbán Olga, Pap Krisztina, Papp László, Pataki Judit, Pékó Zsanett, Pizsik Árpád, Pölczman Katalin, Puklus Péter, Raffael Kristóf, Rákóczi Zsófi, Rapi Katalin, Rigó Róbert, Rózsa Béla, Sallai Mariann, Sándor Marianna, Sántha Angéla, Schlezák Krisztina, Schwarczkopf Attila, Schweitzer Bianka, Sebestyén Ágnes, Sillinger Annamária, Simon Ádám, Solti Attila, Sólyom László, Stampfer Balázs, Szabó Szilvia, Szeberényi Ádám, Szécsényi Dóra, Szonda Andrea, Tali Dalma, Teket Tina, Tolcsvai Aranka, Tóth Boglárka, Tóth Erzsébet, Törocsik Eszter, Tucker Dávid, Unger Éva, Váci Orsolya, Vadász Beatrix, Vödrös Gergely, Wenszky Tihamér, Wrobel Orsolya, Zádori  Viktória, Ziman Edina, Zsukotynszky Krisztina

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!