Deepa Mehta Water című filmje nyitja meg az idei torontói filmfesztivált. A Kanadában élő rendezőnő alkotása komoly tiltakozást váltott ki Indiában, Mehtát halálosan megfenyegették miatta.

Az indiai származású Deepa Mehta elmondta, hogy szinte sokkolta a hír, mikor megtudta, hogy az ő alkotása fogja megnyitni a szeptember 8-tól 17-ig tartó torontói filmfesztivált. A Water című film olyan jól ismert kanadai filmrendezők művei elől happolta el a nyitófilm nagy presztízsű státusát, mint Atom Egoyan és David Cronenberg.

"Jó társaságban vagyok. Tisztelem és csodálom Atomot és Davidet, így kétszeresen is izgatott vagyok" - mondta Mehta. Az Exoticá-t és az Eljövendő szép napok-at jegyző Egoyan Where the Truth Lies című filmjével vesz részt a fesztiválon, Cronenbergnek  pedig az A History of Violence című munkáját mutatják be. Mindkét film szerepelt a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában is.

"Mindannyian tudjuk, hogy Cannes nagyszerű és mókás, de ez az igazi fesztivál. Ez a vetítés jelenti a legtöbbet számunkra" - vallotta be Cronenberg.

A Water című film már 2000-ben, a felvételek megkezdésekor ismertté vált, mivel hindu tüntetők felgyújtották a forgatási helyszínt, ugyanis a rendezőnő szerintük torz képet mutat az indiai kultúráról.  Az 1930-ban játszódó alkotás a hindu gyermek özvegyekről szól.

Az indiai származású Mehta, aki mára kanadai állampolgár, halálos fenyegetéseket kapott, és egy időre fel kellett hagynia a forgatással. "Kezdett a dolog afelé haladni, hogy bármi áron megcsináljuk a filmet, ami nem tett volna jót, így hát azt mondtam: állj!" - mesélte a rendező. "A film egyáltalán nem hinduellenes. A forgatókönyvet  pont az a kormány olvasta el és hagyta jóvá, amelyik később tiltakozott" - tette hozzá.

A szünet után végül Srí Lankán forgatta le a filmet. A Water annak a trilógiának a befejező része, melyhez az Earth és a Fire is tartozik. A Fire két indiai leszbikus nő kapcsolatáról szól. Az alkotást kivonták az indiai mozikból, miután sorozatos támadások érték azokat a filmszínházakat, ahol hajlandóak voltak bemutatni.

Mehtát zavarja, hogy az emberek úgy érzik, kritizálja az országot, ahol született és nevelkedett. "Mikor erről beszélek, az emberek azt hiszik, Indiáról beszélek, pedig ez nincs így. Ez csak egy csapatnyi indiai fundamentalista, és nem India. India támogat minket."