Tim Burton látványos és egyedi képregénymegfilmesítései vásári bóvlivá züllöttek a harmadik filmmel, majd 97-ben a kritikán aluli Batman és Robin kapcsán úgy tűnt, végleg eltemethetjük a megtépázott méltóságú szárnyas hőst. Az idei új próbálkozás visszatér a gyökerekhez, és megpróbálja a lehető legrealisztikusabban ábrázolni a denevérember születését. Kérdés, hogy érdekel-e ez bárkit is az ovisokon kívül. A világpremierhez kapcsolódó kritikánk jó hírekkel szolgál, 120 szerencsés olvasónknak pedig lehetőséget biztosítunk, hogy még a magyarországi bemutató előtt saját szemükkel győződjenek meg az eredményről.

Bár a nyári kasszasikerektől a rutinos mozirajongó általában nem vár többet, mint pár látványos robbanást, marslakókat, idétlen képregényhősöket és agyatlan, számtalanszor látott kliséket, az idei nyár mégis bizakodással tölthetett el mindenkit, hiszen még ezen témákban is a szokásosnál igényesebb a felhozatal: a földönkívülieket Spielberg rendezi (Világok harca), egy rendkívül ötletes kultregény katapultál bennünket a világűrbe (Galaxis útikalauz stopposoknak),  szuperkémként az igencsak nézhető Angelina Jolie és Brad Pitt izzadnak (Mr. és Mrs. Smith) és még a képregényadaptáció-franchise-ok ősapja, a Denevérember is profi kezekbe került.

2000-ben az X-men - A kívülállók, majd két év múlva a folytatás meglepetéssikere kezdte meg a tendenciát, hogy koncepciótlan iparosmesterek helyett fiatal, kreatív kultrendezőkre is lehet bízni a képregények világának megelevenítését. Így lett a Közönségés bűnözők Bryan Singerje hirtelen a mutánsok (majd újabban Superman) dirigálója, az Evil Dead-et és a Szimpla ügy-et jegyző Sam Raimi pedig a Pókember-t repítette a bevételi listák élére.  Ezt a hullámot lovagolta meg sikeresen tavasszal a Sin City is, és azon sem kell csodálkoznunk, hogy Batmant a stúdiók többek között Darren Aronofskynak (Pi, Rekviem egy álomért) és Danny Boyle-nak (Trainspotting) is kínálgatták.

A befutó végül a mindössze 35 éves brit Christopher Nolan lett, aki 3 filmet rendezett korábban, amelyből 2 remekmű (Following, Mementó), egy pedig egy korrekt krimi (Álmatlanság). Érdekes egybeesés, hogy a Following főhősének egy Batman matrica virít az ajtaján, noha Nolan akkoriban még olyan messze volt Hollywoodtól, mint a kockásfülű nyúl Gotham Citytől. Az új Batman-filmben mindenesetre számos Chris Nolan-védjegyet fedezhetünk fel, ami nagy szó egy ilyen fiatal rendezőtől, különösen egy pénzszivattyúnak szánt nyári blockbusterben.

Nolan kezdettől azt hangoztatta, hogy nem vidámparkot forgat, hanem realisztikus fejlődéstörténetet. Szinte hihetetlen, de sikerült neki. Bruce Wayne története az eddig ismertnél (milliomos, szüleit megölték, szereti a gyors kocsikat) lényegesen aprólékosabban kidolgozásra került, és azt is megtudhatjuk, hogy természetfeletti képességek nélkül hogyan tudott mégis szuperhőssé válni. Szinte egy óra eltelik, mire Wayne felölti a denevérmaskarát, amikorra a néző már törődik annyira a főhős sorsával, hogy nem kap röhögőgörcsöt a hegyes fülek és a denevérszerkó láttán. Sőt, ekkor már kifejezetten várjuk, hogy beinduljon a nemulass, noha látványos akciójelenetekben kezdettől fogva nincs hiány.

Tim Burton Gotham Cityjét sötétnek és félelmetesnek bélyegezték annak idején, Joel Schumacher a harmadik és negyedik részben viszont csillogó-villogó neonfényes papírmasék közé kergette álló mellbimbójú szuperhősét, Nolan Gothamje ezzel szemben alig különbözik egy amerikai nagyvárostól. A magyarázat egyszerű: a filmet nagyrészt a stúdión kívül, Chicagóban forgatták, és a digitális trükkök számát a minimálisra korlátozták. Ez határozottan jót tesz a látványvilágnak, hiszen az utóbbi idők hollywoodi sikerfilmjei első ránézésre rendre úgy néztek ki, mint egy-egy Playstation játék.
 
Ennek köszönhetően a színészeknek sem jutott az a hálátlan feladat, hogy csiricsáré maszkokban parádézzanak (mélypont volt Arnold Schwarzenegger Jégcsapja a negyedik részben) a digitális háttér előtt, márpedig a szereposztás felér egy filmes ki-kicsodával. Chris Nolan sikeresen alkalmazta az Álmatlanság-ban is (Robin Williams hátborzongató gyilkosként) a színészeket korábbi skatulyájuk ellentéteként való szerepeltetését, most Gary Oldman demonstrálja, hogy tisztességes, egyszerű emberként is megállja a helyét, Liam Neeson pedig, hogy nem csak jóságos mentor tud lenni. A gonoszokat egyébként még gonoszabbak követik a történet kibontakozása során, de szerencsére egyikük sem égeti magát álarcokban, agyonsminkelve és macskanadrágban. A Madárijesztő (Cillian Murphy) maszkja kifejezetten félelmetes, a vegyi fegyver bevetése pedig rémisztően realisztikus a terrortámadások árnyékában élő jelenben.

Forrás: InterCom
Christian Bale és Katie Holmes | Nézz még több képet a filmből!

Morgan Freeman és Michael Caine előadásában valószínűleg a telefonkönyv is élvezhető lenne, mindkettőjük telitalálat a főhős segítőiként. Katie Holmes teszi a dolgát, és jó végre Tom Cruise nélkül látni kicsit. A képregényben karaktere izgalmas átalakuláson megy keresztül és az egyik főgonoszként tér vissza, ez biztató kilátás lenne egy esetleges folytatásra nézve, bár már a producereknek is annyira elegük volt a Holmes-Cruise csinnadrattából, hogy kijelentették, nem kérnek Katie-ből több Batman-filmre.

Akiből viszont nagyon is kérnek, az a címszerepet alakító Christian Bale. Évek óta nyilvánvaló, hogy generációjának egyik legjobb színésze, de mégis denevérszárnyak kellettek ahhoz, hogy a szélesebb közönség is megismerje a nevét. Természetesen szembetűnő párhuzam, hogy ő alakította a mindössze egy magánhangzóban különböző Patrick Batemant az Amerikai pszichó-ban, és Bruce Wayne kettős életét is hasonló zsenialitással tudja ábrázolni. Egyértelművé válik, hogy a nagyvilági életet élő milliomosfióka egyénisége éppannyira álca, mint a denevérhacuka, és Bale finoman eltúlozva alakítja mindkettőt, hogy a néző végül komolyan érdeklődjön és megkedvelje a mögötte meghúzódó embert is.

Forrás: InterCom
Christian Bale és Michael Caine | Nézd meg az előzetest!

Bale lazán a legjobb eddigi Batman, mint ahogy a film is magasan veri elődeit. Bizarr, hogy pont a kezdeteket dolgozza fel, és már tudjuk, hogyan folytatódik mindez. A hollywoodi producerek számára persze semmi sem lehetetlen, és sanszos, hogy nem a korábbi sorozat folytatásaként fogunk hivatkozni később a Batman: Kezdődik!-re, hanem egy új kezdeteként, de csak remélni tudjuk, hogy Christopher Nolan, Christian Bale, Michael Caine és társaik legközelebb sem hagyják majd hús és vér nélkül szárnyalni a denevért.

Onozó Róbert

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés Bob Kane neve volt, de ha valaki Bill Fingert is megemlítette, annak külön örültünk.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt július 13-án szerdán 20 órára a Hollywood Multiplex Duna Plaza moziba (1138 Budapest, Váci út 178.):

Ács Kornélia, Balázs Brigitta, Baloghné Szabó Judit, Barabás Erika, Bartha Krisztina, Berta Ágnes, Bódi Krisztina, Bodor Erzsébet, Bognár Katalin, Brenda Fischer, Budai Miklós, Bujárszki György, Burján Katalin, Chavez Richárd, Constantinescu Anasztázia, Csapó Zoltán, Császár Vilmos, Cseh Marcell, Csetneki Máté,Cucz Nikoletta, Darla, Drucker Dávid, Drusnák Lilla, Egri Barnabás, El Mardi Nazim, Farkas Dániel, Farkas Lilla, Farnasi Attila, Ferenc Ádám, Fesztóry Zsuzsanna, Flórián Károly, Forgó Beáta, Fülöpné Doka Beáta, Garas Sándor, Gárdos János, Garzó Béla László, Hajosné Szűcs Zsuzsanna, Heiter László, Horváth Ferenc, Huzian Judit, Ijjas Tamás, Ivanov Timea, Jegesi Zoltán, Karányi Gábor, Kató József, Király Róbert, Kiss Norbert, Kodály Zsolt, Kopasz Kinga, Koscsó Gábor, Kovács Gábor, Kovács Mari, Körtés Kata, Kucsera Krisztián, Lapát Páter, Lieber Ildikó, Lipa Gábor, Malik Péter, Meggyes Boglárka, Memon Eva, Monostori Péter, Nagy Zoltán, Németh Orsolya, Neubauer Tamás, Orbán Attila, Orbán Olga, Pálffy Miklós, Papp Atilla, Pongrácz Friderika, Rada Tímea, Róbert Júlia, Rucska Ildikó, Sári, Sárosi Adrienn, Schlezák Krisztina, Simon Ádám, Stadler Kolos, Stáhl Georgina, Szabó Barbara, Szeitz Gabor, Szelei Béla, Szigeti Sándor, Szilágyi Gábor, Szőke Zoltán Dr., Sztanik Gábor, Táborita Judit, Tamás Titusz, Tengerész Ottó, Tiszavári Éva, Tóth Gábor, Tuka Boglárka, Ursu Krisztina, Vágvölgyi Balázs, Varga Gábor, Vas Gábor, Veréb Géza, Weisz Judit, Wenszky Tihamér, Wolf Károly, Wrobel Orsolya

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!