Lélekemelő brutalitás

2005.07.04. 16:42

A Murderball című dokumentumfilm azzal a céllal készült, hogy lerombolja a mozgássérülteket övező makacs tévhiteket. Dana Adam Saphiro és Henry Alex Rubin filmje egy csapatnyi kerekes székhez kötött sportolót mutat be, akik a régen Murderballként ismert, mára a kevésbé riasztó Quad Rugby névre átkeresztelt játékot játsszák, mely a baseball, a jégkorong és a roncsderbi elemeit ötvözi.

A Murderball vagy Quad Rugby néven ismert játékot két négyfős csapat játssza. A játékosok speciálisan erre a célra tervezett tervezett kerekes székekben ülnek, amelyekkel összeütköznek, és megpróbálják gátolni egymást, nehogy az ellenfél megszerezze a labdát, és gólt lőjön.

A Spin magazin szerkesztőjétől, Dana Adam Saphirótól származik az ötlet, hogy film készüljön erről a sportról. Ő az interneten olvasott először a Quad Rugbyről, majd  interjút készített néhány játékossal. "Minden, amit azt hittem, hogy tudok a Quad Rugbyről, tévesnek bizonyult" - vallotta be Saphiro. Henry Alex Rubin mögött már volt néhány dokumentumfilm, mikor csatlakozott Saphiróhoz, hogy ellássa a technikai feladatokat.

A filmesek Svédországba utaztak harmadik társukkal, Jeffrey Mandellel, hogy felvegyék a világbajnokságot, ahol az amerikai csapat először mérte össze erejét a kanadaival azóta, hogy a kanadaiak felfogadták edzőjüknek az USA csapatának régi sztárjátékosát, Joe Soarest.

"Remek első felvonást vettünk föl Svédországban, Joe legyőzte Amerikát" - mondta Rubin. "A levegőben lógott, hogy mi lesz a következő két és fél évben, mert még azt se tudtuk, hogy ezek a srácok szembekerülnek-e még egymással a későbbiekben. Jó esély volt rá, hogy nem fognak."

Soarest ősi ellensége, a tetovált és szókimondó Mark Zupan pótolta az amerikai csapatban. Rubin úgy gondolja, kettejük kapcsolata képezi a tökéletes konfliktust a filmben. "Szerencsénk volt Joe-val és Zupannal, mert utálják egymást, mint Frazier és Ali. Tudtuk, hogy minden sportfilmbe kellenek riválisok, nekünk csak figyelnünk kellett őket."

A harmincéves Zupan ittas volt, mikor egy autóbalesetben lebénult, míg Soares szinte egész életét kerekes székhez kötve élte le. Miután Joe-t elküldték a veretlen amerikai csapatból, elhatározta, hogy bosszúból győzelemhez segít egy másik országot régi társai ellen. Néhány hónappal a győztes világbajnokság után Soares jelentős változáson ment keresztül. "Mikor Joe-nak szívrohama volt, szinte teljesen kicserélődött. Sokkal kedvesebb lett a családjához. Nagyon szívderítő volt ezt lefilmezni, mert egyébként ő csak az a srác volt, akit mindenki utált" - mesélte Rubin.

Forrás: Mokép

"A legtöbb ilyen film azt mutatja be, milyen egy szobában lenni ezekkel az emberekkel, míg a mienk azt érzékelteti, hogy milyen a helyükben lenni" - mondta Saphiro. Rubin szerint a Murderball sok mindenben különbözik a hagyományos dokumentumfilmektől. "Megpróbáltunk a fikciós filmekhez hasonló hangulatot és látványvilágot létrehozni" - fogalmazta meg a különbség lényegét.

A film mellékszálának középpontában Keith Cavill, a súlyos baleseten átesett motocrossrajongó áll, akinek lassú felépülését rögzítették a rendezők. "Szerettük volna megmutatni, hogy a Quad Rugby hogyan segíti át a játékosokat a legsötétebb perióduson" - magyarázta Saphiro.

Zupanon is segített, hogy részt vett a filmben, ugyanis sikerült kibékülnie barátjával, Chris Igoe-val, aki a baleset idején vezette az autójukat. "A nevelés a kulcs" - mondta Zupan, mikor arról kérdezték, hogy szerinte hogyan látják az emberek a mozgássérülteket. "Már több időt töltöttem kerekes székben, mint ameddig egészséges voltam. Kész őrület, amikor valaki megszólít az utcán, és azt mondja, hogy ismer. De amíg ez a film eloszlatja a tévhiteket a kerekes székesekről, addig nem érdekel, milyen következményekkel jár rám nézve. Gyertek ide hozzám, kérdezősködjetek, köszönjetek rám. Normális vagyok, akárcsak ti."

Forrás: Mokép
Keith Cavel, Mark Zupan, Joe Soares a Sundance fesztiválon

"Az emberek meg akarnak majd nézni egy olyan lebilincselő filmet, amelyben néhány srác kerekes székkel ütközik össze a Ministry zenéjére" - foglalta össze Rubin, hogy miért fognak beülni a Murderball-ra olyanok is, akiket amúgy nem érdekelne egy dokumentumfilm.

A filmet júliusban mutatják be az Egyesült Államokban, a magyarországi premier pedig szeptember elsején lesz, a tervek szerint a Millenáris Parkban, mivel az ottani akadálymentesített mozit a kerekes székesek is tudják látogatni.

"Remélhetőleg sok támogatónk lesz, hiszen ez nagyon fontos téma. Azoknak is hasznos lenne megnézni, akik olyan szerencsések, hogy nem küzdenek ilyen problémákkal, a többieknek pedig hitet ad" - mondta Nagy Andrea, a Mokép filmforgalmazási és marketingmenedzsere.

KAPCSOLÓDÓ CIKK