DiCaprio ringatja Vonnegut bölcsőjét

2005.07.06. 13:06

Leonardo DiCaprio filmre viszi Kurt Vonnegut egyik legjobban sikerült regényét, a Macskabölcsőt. Egyelőre nem tudni, hogy a kétszeres Oscar-jelölt sztár szerepet is vállal-e a filmben.

Leonardo DiCaprio Appian Way nevű produkciós cége fogja elkészíteni Kurt Vonnegut Macskabölcső című 1963-as regényének adaptációját az Elkins Entertainmenttel együttműködve.

A Variety információi szerint a forgatókönyvet a Kapcsolat-ot és a Drakulá-t jegyző James V. Hart és fia, Jake Hart írják. A regény címe a közismert gyermekjátékra utal, melyben egy darab zsinórt kell átvenni a másik kezéről anélkül, hogy összegubancolódna.

John, a mű narrátora anyagot keres az atombombáról íródó könyvéhez. Elbűvöli őt dr. Felix Hoenikker munkássága. Hoenikker igazi, archetipikus tudós. A munkájának szenteli az életét, nincsenek se emberi kapcsolatai, se erkölcsi aggályai.

Még csak nem is az atombomba a legpusztítóbb kutatási tárgya. Kifejleszti a szuperjég nevű, ártalmatlannak tűnő eszközt, amely a sárba ragadt katonáknak nyújtana segítséget a latyak megfagyasztásával. A számításba hiba csúszik, amint beindul a találmány, a Föld összes vizét jéggé fagyasztja. A tudós halála után három gyermeke marakodik a szuperjégen, melytől mindannyian azt remélik, hogy gazdaggá teszi őket.

DiCapriónak nem lesz könnyű dolga a Macskabölcső megfilmesítésvel, hiszen Vonnegut sajátos stílusú, elvont, groteszk regényei nem tartoznak az egyszerűen adaptálható művek közé. Még nem derült ki, hogy a színész vállal-e majd szerepet a filmben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK