A feldolgozások, remake-ek és adaptációk virágkorában nem csoda, hogy Peter Chung különleges hangvételű animációs tévéprodukciója, az Aeon Flux is megfilmesítésre került. A hús-vér szereplőkkel forgatott akciófilm, melynek gyönyörű, gyilkos főhősnőjét Charlize Theron alakítja, szeptemberben érkezik a mozikba.

"Mindig azt hittem, hogy nem lehet semmi kapcsolat a mókás, szórakoztató munkák és a filozofikus, gondolatteli dolgok között" - mondta Peter Chung, az Aeon Flux című animációs televízóshow 44 éves alkotója. Chung mindig visszautasította, hogy művét akcióként, scifiként, thrillerként vagy drámaként emlegessék. "Sose értettem, miért ne lehetne olyan James Bond-filmet csinálni, ami pszichológiával és metafizikával is foglalkozik. A saját meghatározásom szerint az Aeon Flux tévéshow olyan volt, mintha Ingmar Bergman rendezett volna egy James Bond-filmet".

Chung a kilencvenes évek elején a Music Television késő esti műsorában, a Liquid Television-ben nem csak a szexi gyilkosnő, Aeon Flux alakját alkotta meg, hanem egy egész futurisztikus világot is,  ahol a főhősnő mesterien végzi a munkáját. A készülő filmben Aeont az Oscar-díjas Charlize Theron alakítja. "Hogy ha meg kell alkotnod egy karaktert, amit többszázszor le kell majd rajzolnod, olyan külsőt akarsz kitalálni, amit élvezetes ábrázolni" - árulta el Chung. "Minél jobban ki akarod használni az alak testének expresszív erejét. Ezért szerettek  a művészek is inkább meztelen figurákat rajzolni, mint felöltözötteket, mert a legnagyobb érzelmi kifejezőerőt akarták adni a figurának. Emellett abban sem voltam biztos, hogy az embereket érdekelnék-e azok a történetek, amelyeket megpróbáltam elmesélni, de azt tudtam, hogy ha olyan alakot rajzolok, akire jó ránézni, az emberek figyelni fogják."

A film története ismerős lesz azok számára, akik látták a tévéműsort. A lázadó Aeon meg akarja ölni Trevor Goodchildot, a fallal körülvett, posztapokaliptikus Bregna városállam vezetőjét, aki nem mellesleg az egyetlen férfit, aki hatással van rá. Trevort a magyar felmenőkkel rendelkező, új-zélandi színész, Csókás Márton alakítja, akit legutóbb a Mennyei királyság-ban láthattunk."Akiket Peter létrehozott, nagyon különös, furcsa, érdekes emberek, nem hinném, hogy láttunk már korábban hozzájuk hasonlókat. A kettejük kapcsolata amolyan gyűlölet-szeretet viszony, ez hajtja előre a történetet" - mondta Matt Manfredi, a film egyik forgatókönyvírója.

Forrás: InterCom

"Pontosan" - helyeselt Manfredi írótársa, Phil Hay. "Ellenségek, de őrülten vonzódnak egymáshoz. A kapcsolatuk kell hogy legyen a történet középpontjában, a kettejük közötti változékony, feszült dinamika. Charlize és Marton életre keltik ezt a dinamikát a filmvásznon. Ez nem lágy, puha, romantikus kapcsolat, hanem egy inzenzív, érdekes válfaja az úgynevezett románcnak."

"Általános tendencia a filmekben, hogy több bennük a szex és az erőszak, mint a való életben" - mondta Chung. "De föltennék egy ellenkező irányú kérdést is: Miért van olyas sok deszexualizált karakter a tévében? Nagyon sokan teljesen aszexuálisnak tűnnek - főleg a rajzolt figurák, és a műsor azt sugallja, hogy ők a normálisak. Az Aeon Flux karakterei normális emberek, normális szexuális élettel és étvággyal."

Forrás: InterCom

"Aeon nagyon sok hibát követ el amiatt, hogy nem viseli el, ha bármilyen ideológia irányítani akarja. Nagyon fontos volt számomra, hogy olyan karaktereket alkossak, akik nem a sztereotipikusan feketék vagy fehérek, jók vagy rosszak, és szerintem attól lesz ez egy felnőtteknek szóló show, hogy a szereplők kétértelműek. Az emberek ilyenek a való életben, és nem tudnám másképp elképzelni" - magyarázta Chung a koncepcióját.

"Amit Peter csinált, annyira egyedi volt, hogy lehetetlen volna ugyanazt azt átültetni egy hús-vér szereplős filmbe. Ezért egész idő alatt az volt a célunk, hogy valami olyasmit csináljunk, ami Chung munkája mellett áll. A két vízió kiegészíti egymást" - mondta Manfredi.

Forrás: InterCom Forrás: InterCom

"Peter és a mi Aeon Flux-unk nem helyettesíti egymást, hanem két különböző médiumban megjelenő, különböző művészi munkáról van szó" - tette hozzá Hay, aki jól megérti magát kollágájával, hiszen már korábban is dolgoztak együtt A szmokinger és az Őrült és gyönyörű című filmeken.

Chung némi iróniát is érzékel a megfilmesítéssel kapcsolatban. "Az Aeon Flux eredetileg a herokius akciófilmek paródiája volt - és most készült egy hollywoodi akciófilm egy olyan dolog alapján, ami eredetileg a hollywoodi akciófilmek paródiájának készült."

A filmváltozatot A bunyós csaj-t jegyző Karyn Kusama rendezi. A szeptemberben mozikba kerülő filmben Theron és Csokas mellett olyan színészek tűnnek majd fel, mint Johnny Lee Miller a Trainspotting-ból, és a Fargo Oscar-díjas főszereplője, Frances McDormand.

Kürtösi István