Batman mégis a legtöbbet a Sin City-t, a Ronin-t, valamint a Daredevil aranykorát jegyző Frank Millernek köszönheti. Millernek sikerült a képregényt igazán irodalmi mélységekkel és társadalomkritikai éllel megtöltenie. Szürkés színvilágában feloldódnak a szuperhős képregények fekete-fehér értékei, helyüket pedig legtöbbször egyszerűen az erőszak foglalja el. Miller nevéhez fűződik Bruce Wayne denevérré való átvedlését elbeszélő Year One (Első év), amit Christopher Nolan is alapanyagul használt Batman: Kezdődik! című filmjéhez. A kötet várhatóan augusztusban jelenik meg magyar nyelven.

Miller legnagyobb hatású Batman-kötete azonban tagadhatatlanul a The Dark Knight Returns (A Sötét Lovag visszatér) című album, melyet a műfaj olyan kultikus alkotásaival emlegetnek egyszerre, mint Art Spiegelman Maus-a és Alan Moore Watchmen-je. Az 1986-ban megjelent graphic novel négy, egyenként 50 oldalas történetből épül fel: The Dark Knight Returns, Dark Knight Triumphant (A Sötét Lovag diadala), Hunt The Dark Knight (Vadászat a Sötét Lovagra) és The Dark Knight Falls (A Sötét Lovag bukása).

Frank Miller: The Dark Knight Returns

A kötet magába foglalja az egész Batman-univerzumot, felbukkannak benne az olyan mitikus szereplők, mint Joker, Two-Face, Robin vagy a DC másik zászlóshajója, az Acélember. A történet kezdetén az 55 éves Bruce Wayne 10 éve él visszavonultan, hiába próbál menekülni, továbbra is kínozzák démonjai: "Gyűlöletes tekintete birtokába kerít .... Bolondnak nevez, betölti az álmomat, csábít. Könyörtelenül küzd, tele gyűlölettel, hogy kiszabaduljon. Nem engedem, a szavamat adtam." A magába forduló Bruce Wayne lelki vívódásai mellett, a Miller által felvázolt, Bret Easton Ellis-i hangulatot idéző világban pedig olyan felszínes társadalmi reakciók uralkodnak, amelyek nem hajlandók tudomást venni az általa kitermelt pszichopatákról. A végül újra köpönyeget öltő Batman brutalitásával a társadalom szemszögéből semmiben sem különbözik azoktól a gyilkos bandáktól, amelyek ellen utoljára harcba indul a Sötét Lovag.

Az elnagyolt, olykor karikatúrajellegű rajzok pedig még inkább rásegítenek a társadalomkritikai elemekre. Sőt az elsőre felületesnek tűnő képek különösen a szöveggel alkotnak ritkán tapasztalt egységet. A meglepően sok, 8-10 panelből álló oldalak szálkás rajzait akvarellszerű színek töltik ki, melyek főként a fekete, a szürke és a kék között váltakoznak. Az apró festményekből csak ritkán szakadnak ki a robusztusnak ábrázolt Batman-alakok. A stílus és a forma még nem, Gotham City értékektől mentes világa azonban már előrevetíti Miller következő mesterművét, a Sin City-t. Az pedig különösen biztató, hogy az író-rajzoló több éves szünet után ismét visszatér a Denevéremberhez. Az All Star Batman and Robin, The Boy Wonder első füzete júliusban jelenik meg.

(Frank Miller: The Dark Knight Returns, DC 1986, 224 oldal, megszerezhető: Trillian képregénybolt, Budapest, Lónyay utca 28., ára: 4950 Ft.)

Szabó András