Az iszlámot bíráló holland rendező, Theo van Gogh gyilkosa elismerte bűnösségét a keddi bírósági tárgyaláson. Azt vallotta, hogy vallásos meggyőződése vitte rá a gyilkosságra, és újra elkövetné tettét, ha módja lenne rá.

A 27 éves Mohammed Bouyeri életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik Theo van Gogh meggyilkolásáért, amit 2004. november 2-án követett el. "Meggyőződésből tettem" - mondta a vádlott a keddi bírósági tárgyaláson. "Ha valaha kiszabadulnék, újra megtenném."

Ezek után megszólította áldozata anyját, Anneke van Goghot, aki a hallgatóság soraiban foglalt helyet. "Nem érzem át a fájdalmát" - közölte az anyával. "Be kell vallanom, hogy nem érzek semmi szimpátiát maga iránt. Nem érzek együtt magával, mivel szerintem maga hitetlen."

A vádlott lassan beszélt hollandul, marokkói akcentussal. Időnként belepillantott a jegyzeteibe, szünetet tartott a mondatai között, és gondosan megválogatta szavait. "Talán vigaszt talál majd abban, ha a lehető legnagyobb büntetést róják ki rám."

Beszélt a hallgatóság közt ülő rendőrökhöz is, akikre nyolc hónappal ezelőtt rálőtt. "Azért lőttem, hogy öljek és hogy megöljenek. Nem érthetik meg." A jelenlevőket sokkolták az elhangzottak.

Az ügyészek életfogytiglani büntetést követelnek Bouyeri számára, aki meglőtte, megkéselte, és kis híján lefejezte van Goghot egy konyhakéssel. A gyilkosság után sorozatos támadások érték a mecseteket abban az országban, amely egykor híres volt békésségéről és toleranciájáról.

A főügyész, Fritz van Straelen azzal érvelt, hogy Bouyeri nem akar megváltozni, és újra ölni fog, hacsak nem zárják be élete végéig. "A vádlott a gyűlöletet és az erőszakot hirdeti" - mondta. "Arról prédikál, hogy bárkit meg lehet ölni, aki másképp gondolkodik. Veszélyt jelent és fog jelenteni a társadalmunkra."

A holland bíróságok általában lassúak, de miután a vádlott lemondott a saját védelméről, a vártnál hamarabb befejeződhet a tárgyalás. Az ítélet július 26-ra várható. A marokkói szülőktől származó Bouyeri nem válaszolt a bíráknak, mikor az indítékairól kérdezték. Ehelyett hétfőn iszlám imákat mondott a bíróság előtt, majd egy Koránt tartva a feje fölött kisétált a tárgyalásról.

A hatóságok terroristacselekmények tekintik a gyilkosságot, mivel van Gogh híres volt arról, hogy bírálta az iszlám fundamentalizmust. A rendező - aki Vincent van Gogh impresszionista festőművész bátyjának ük-ükunokája volt - Submission (Engedelmesség) című filmjével vívta ki a muszlimok haragját. A dráma, melyet tavaly augusztusban a holland televízióban is bemutattak, egy muszlim nő történetét beszéli el, akit férjhez kényszerítenek, később egy rokona megerőszakolja, és végül a közösség kegyetlenül megbünteti házasságtörésért.

A gyilkos öt, vallásos szöveggel teleírt lapot erősített a holttestre a késével. Bouyerit egy lövöldözés során tartóztatták le. Számos bizonyíték szól ellene, van Gogh vérét találták a ruháján. A szemtanúk beszámoltak róla, hogy hidegvérrel követte el a gyilkosságot egy zsúfolt amszterdami utcán a reggeli csúcsforgalomban. A tárgyaláson egy fényképet is bemutattak, amin Bouyeri látható, miközben elsétál a helyszínről.

A vádpontok között szerepel a rendőrök és az arra járók elleni gyilkossági kísérlet, valamint a demokrácia veszélyeztetése a parlament fenyegetése által. Bouyeri állítólag egy nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező radikális csoport, a Hofstad  tagja. Jelenleg tizenkét másik feltételezett terrorista vár a tárgyalására Rotterdamban.