"Már azt sem tudom igazán, milyen az élet a Batmanen kívül" - vallotta be Christian Bale a Batman: Kezdődik! forgatása alatt készült helyszíni interjúban, melyben szóba kerül a felkészülés, a recsegő-ropogó jégpáncél és a denevérember skizofréniája is.

- Ez egy ikonikus szerep. Ideges voltál, mikor elvállaltad?

- Nem, túlságosan izgatott voltam ahhoz, hogy idegeskedjek. Bár tudtam, hogy mennyire rajonganak egyesek Batmanért, Chris úgy állt hozzá, hogy találjuk ki újra a történetet, így nem volt rajtam nyomás amiatt, hogy folytatnom kell valamit. Bármit megtehettem, amit jónak láttam. Szóval inkább izgatott voltam, mint ideges.

- Hogyan készültél fel fizikailag?

- A forgatás előtt néhány hónappal már ideérkeztem, és pár hónapig az Államokban is edzettem előtte. Különféle harcművészeteket kellett megtanulnom, és találtunk egyet, amelyről még sohasem hallottam korábban. KFM-nek (Keysi Fighting Method) hívják, ez egy eléggé brutális harcművészeti ág, és nagyon látványos. Fitneszedzésen is részt vettem, és kötélfüggesztékek segítségével is gyakoroltam.

- Jól ismerted a Batman-történetet és a karaktereket?

- Hát, amikor gyerek voltam, nemigen olvastam képregényeket. Bár láttam a tévésorozatot, nem keltette fel Batman az érdeklődésemet egészen négy-öt évvel ezelőttig, amikor valaki odaadta nekem a Batman Year One képregényt, ami új oldalát mutatta meg számomra a Denevérembernek. Ezután elolvastam másokat is, a The Long Halloween-t, a Dark Victory-t, és imádtam őket. Amikor megtudtam, hogy lesz ez a film, ráadásul ebből a szemszögből, nagyon izgatott lettem. Szóval ezeket a képregényeket használom alapnak.

- És hogyan lett újra kitalálva Batman?

- A szó szoros értelmében visszatérünk a gyökerekhez, és megválaszoljuk azt a kérdést, amit szerintem még senki se: Miért öltözik fel egy pasi úgy, mint egy denevér, portyázik a városban és próbál a bűn ellen harcolni? Az ilyen viselkedés elég bizarr. Nem tudom, hogyan magyarázzam meg, csak azt tudom mondani, hogy a film komolyan veszi ezt a történetet. Nem akarok hülyének tűnni azzal, hogy Batman komolyan vevéséről beszélek, de szerintem  a karakter és a sztori leginkább úgy élvezhető a nézők számára, ha belemerülnek, és tesznek azért, hogy tényleg higgyenek benne. Számomra olyan ez, mint egy modern mitológia. Persze fantasztikus, annak is kell lennie, és nem szabad elvenni ebből a fantasztikumból, de jobban fogod élvezni, ha tényleg hiszel benne.

- Érdekes lehet, hogy két különböző személyiséget alakítasz egy filmben.

- Igen, Batmant sokan skizofrénnek gondolják, de én egyáltalán nem így játszom őt. Neki rengeteg problémája van, de szerintem tisztában van a saját igényével arra, hogy létrehozza ezt a másik személyiséget, hogy levezethesse a dühét, és képes legyen függetleníteni a mindennapi életét a fájdalomtól, amit a szüleivel történtek óta érez.

- Biztos vannak kiemelkedő pillantok a színészi karrieredben. Gondolom, amikor először felvetted a denevérjelmezt, és először beleültél a Batmobilba, ezek közé tartoznak. Milyen volt?

- Nagyon klassz. De rájöttem, hogy ugyan voltak előzetes elképzeléseim arról, hogyan akarom játszani Batmant, mégis mikor először felvettem a jelmezt, utána úgy éreztem, már nincs választási lehetőségem. Ha felveszed a ruhát, utána már mindent vagy semmit alapon játszol ezzel a szereppel, mert nem vagy többé emberi lény.

Forrás: InterCom

- Minden szuperhősnek van gyenge pontja. Batmané micsoda?

- Batman esetében a gyenge pontok egyben a figura erősségei is. Az egyetlen ok, amiért bármit is tudunk róla, az, hogy meg tudta tartani elméjét abban a tiszta állapotban, amibe szülei halálának pillanatában került. Ez késztette próbálkozásra, és terelte a helyes útra egész életén keresztül, de ez egyben azt is jelenti, hogy túl sokat áldozott fel a személyes életéből. A másik gyenge pont az, hogy tulajdonképpen élvezi, amit csinál, és ez megijeszti őt. Amikor összever valakit, és csontok törnek, emlékeztetnie kell magát, hogy ne menjen túl messzire, ha nem akar olyanná válni, mint a bűnözők, akiket megvet.

- Le tudnád írni, milyen volt a munkakapcsolatod Christopher Nolannel?

- Életkor dolgában nem állunk messze egymástól, csak néhány évvel idősebb nálam, de úgy érzem, sokkal érettebb, mint én. És ez nagyon jó dolog, amikor irányításért fordulok hozzá. Nagyon szerettem az Álmatlanság-ot meg a Mementó-t, ezért jó jelnek fogtam fel, hogy ő csinálja ezt a filmet. A forgatás előtt sok időnk volt beszélgetni és kidolgozni a látásmódunkat. Azokkal a rendezőkkel, akikkel jól kijövök, később már nem szeretek túl sokat beszélgetni. Szerintem megöli a filmet vagy a jelenetet, ha agyonbeszéljük. Meg kell lennie közöttünk annak a kissé misztikus megértésnek, amit nem kell elemezni. Ha az nincs meg, a munka nagyon nehézzé válik, de közöttünk határozottan megvolt.

Forrás: InterCom

- Milyen érzés a jelmezben lenni, amikor forgattok?

- Ez a mostani jelmez sokkal rugalmasabb, mint a korábbiak voltak. Hihetetlenül sok ember vett részt a denevérjelmez megtervezésében és elkészítésében. Könnyebb és mozgathatóbb, mint bármelyik elődje.

- A helyszínek lenyűgözőek. Segített ez a munkában?

- Végig nagy segítséget jelentettek. Egyszerűen hihetetlenül jók, a színfalak mögött folyó munka elképesztő volt. Csodálom ezeket a dolgokat, főleg azért, mert nem értek hozzá, és fogalmam sincs, hogyan kezelik őket. De a szakemberi gárda kifogástalan volt. Ebben a filmben megpróbáltuk a lehető legtöbb dolgot számítógép nélkül létrehozni, és ez tetszik nekem.

Forrás: InterCom

- Mik voltak eddig a forgatás legfontosabb mozzanatai?

- Most már majdnem a felén túl vagyunk, de ez a leghosszabb munka, amivel valaha dolgom volt, és őszintén szólva már azt sem igazán tudom, milyen az élet a Batman-en kívül. Homályos, bizarr dolognak tűnik befejezni a forgatást. Természetesen számos hangsúlyos dolog volt. Emlékezetes volt fölhúzni a Batman-jelmezt, amit te is említettél. Izland is fantasztikus volt, a gyönyörű táj, a gleccserek, azok a helyek, ahol harcoltunk. Az első nap nagyszerű volt, egy köztem és Liam Neeson közti jelenettel kezdtük a forgatást egy fagyott tavon Izlandon, és a jég recsegett, ahogy mozogtunk rajta. Délutánra az egész megolvadt, és nagyon veszélyessé vált ott tartózkodni. A következő nap már egyáltalán nem is tudtunk ott forgatni.

IC Press