Vranik Roland Fekete kefe című filmje újszerű filmnyelvi megoldásaival érdemelte ki a szakma elismerését, bár a négy botcsinálta kéményseprő fordulatokban bővelkedő munkanapjának története sem mindennapi. Ingyen, premier előtt nézhetik meg a Filmszemle fődíjas alkotását az [origo] filmklub új feladványának helyes megfejtői augusztus 31-én, a Mammut moziban.

Vranik Roland első nagyjátékfilmje, a Fekete kefe nemcsak a 36. Magyar Filmszemle nagydíját nyerte el, hanem a diákzsűri elsőfilmes különdíjat, valamint az operatőri és a produceri kitüntetést is hazavitte.

Pohárok Gergely operatőr, aki a forgatókönyvírásban is segített Vraniknak, a fekete-fehér technika helyénvaló alkalmazásáért, a film képi stílusának egységességéért és társírói tevékenységéért részesült a zsűri elismeréséből. A korábban reklámokat, videóklipeket és rövidfilmeket forgató Vranik olyan mesterektől tanulta a filmezést, mint Tarr Béla, aki mellett asszisztensként dolgozott a Werckmeister harmóniák forgatásán.

A rendező elárulta, hogy a film első tíz perce voltaképpen igaz történet, sőt a szereplőket is valós emberek ihlették. A Fekete kefe négy fiatal fiú egy napját követi nyomon. A teológus hallgató Zoli, a festő Döfi, a hobbiköltő Anti, és a csendes Papi kéményseprőként próbál egy kis pénzhez jutni. A tapasztalt Zoli már néhány hónapja űzi az ipart, és úgy gondolja, barátainak sem okozhat gondot az átalánydíj beszedése és egy kis kéménybélelés. A dolgok azonban nem mennek simán, kakasviadal, lottószelvény, furcsa eljárással készülő drog, sanyarú vég elé néző kecske és még számos bizarr tényező akadályozza a lelkiismeretes munkavégzést.

  

A Zolit alakító Bánki Gergely a Krétakör Színház tagja, szerepelt a Nexxt-ben és a Citromfej-ben is. Döfit, azaz Hajduk Károlyt a Libiomfi Baglyaként láthattuk korábban, az Antit játszó Hernádi Csaba pedig az Uristen@menny.hu-ból lehet ismerős. Papi megformálója, Réthelyi András többek között a Moszkva tér-ben és a Tesó-ban tűnt föl.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Cukorkékség című film Hazai Attila regénye (Feri. Cukor kékség, Cserépfalvi Kiadó, 1992.) alapján készült.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt augusztus 31-én szerdán 20 órára a Mammut II. moziba (1024. Budapest, Lövőház u. 2-6):

Almási Antal, Aradi Emese, Babocsainé Koselák  Zsuzsanna, Bács Balázs, Balázs Tamás, Balik Gábor, Bartha-Sólyom Orsolya, Baumann Emőke, Berndt Kornélia, Besenyei Mátyás, Bognár Bea, Borda Lőrinc, Boros Julianna, Budai Orsolya, Dencs Ágnes, Dorogman Hédi, Drucker Dávid, Dzsaja Norbert, Faragó Eszter, Fehér Zoltán, Feledy Sarolta, Fenyvesi Boglárka, Ferenczy Péter, Fuchs Tamás, Gangel Beatrix, Gulyásné Oláh Edit, Hajba Vince, Henkrich Mihály, Hidas Hermina, Illés Imre, Juhász Dalma, Juhász Luca, Jüllich László, Kádár Péter, Kanta Anita, Káró Adrienn, Kiss Eszter, Klacsán Csaba, Kovács Judit, Kürti Nóra, Magai István, Magyar Márton, Millok Tamás, Müller Adrienn, Nagy-Ajtai Erzsébet, Orosz Andrásné, Pap Tamás, Péter Zoltán, Pilán Csaba, Potoczki Klára, Pruzsinszki Zoltán, Rédey Soma, Rucska Ildikó, Schiller Edvin, Schweitzer Bianka, Soós Eszter, Sprenc Balázs, Stáhl Gina, Sujbert Anna, Szabó Krisztián, Szalaga Ágota, Székelyné Papp Szilvia, Szólya Ildikó, Szuszu Nunu, Szüts László, Tóth Ákos, Ursu Krisztina, Vámos Zsanett, Varga-Somogyi Viktória, Varga-Szabó Vika, Vörös Csaba, Wanger Alexandra, Wesselényi Albert, Ziman Edina, Zsigmond András

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!