Elkészült az Egy gésa emlékiratai filmváltozatának első előzetese, amelyben a rivális gésa kellőképpen gonoszkodó, a nevelők szigorúak, Zhang Ziyi, a Tigris és sárkány sztárja pedig még gyönyörűbb, mint a korábbi filmjeiben.

A hatszoros Oscar-díjas Chicagó-t jegyző Rob Marshall rendezte Arthur Golden nemzetközi sikerű bestsellerének, az Egy gésa emlékiratai-nak a filmváltozatát. A főszerepet a Tigris és sárkány és a Hős fiatal kínai sztárjára, Zhang Ziyire osztották, akinek legutóbbi filmje, a Repülő tőrök klánja elbűvölte a magyar nézőket is.

A főhősnő szerelmét Az utolsó szamuráj-ból és a Batman: Kezdődik!-ből ismert Ken Watanabe játssza, a főbb szerepekben feltűnik Michelle Yeoh, aki szintén szerepelt a Tigris és sárkány-ban, Kudoh Youki, aki az Oscar-jelölt Hó hull a cédrusra című filmben játszott, valamint Yakusho Koji az Eureká-ból.

A japán filmeseket bosszantotta, hogy Ziyi mellett több szereplő is kínai származású, szerintük ugyanis a kínai számfölény ebben a filmben olyan, "mintha Kioto templomát hatalmas kínai étteremmé változtatnák".

Steven Spielberg az Egy gésa emlékiratai egyik producere, sokáig arról is szó volt, hogy a rendezői széket is ő foglalja el, de inkább az A. I. - Mesterséges értelem és a Különvélemény forgatását választotta. A film színfalak mögötti munkájában is díjnyertes szakemberek vettek részt, sokan közülük a rendezővel dolgoztak már a Chicago című filmen is. A vágó a Sólyom végveszélyben-ért Oscar-díjjal kitüntetett Pietro Scalia, és a jelmeztervező is elnyerte már egyszer az Akadémia díját a Chicagó-ban végzett munkájáért.

A történet Japán egzotikus világában játszódik, amely a technológiai fejlettség ellenére mindmáig megőrizte titokzatos varázsát, hagyományait is. Az Egy gésa emlékiratai a II. világháború előtti években kezdődik, amikor egy japán kislányt elszakítanak nincstelen családjától, hogy szolgáló, majd tanonc legyen egy gésa-házban. A szép, de kegyetlen rivális gonoszkodásai kis híján megtörik a kislányt, de néhány év alatt mégis szinte kivirágzik, és gyönyörű gésa válik belőle Szajuri néven. A csodálatos szépségű és művelt nő meghódítja korának legnagyobb hatalommal bíró emberét is, de titokban olyasvalakibe szerelmes, aki elérhetetlen számára.

Zhang Ziyi, Michelle Yeoh és Gong Li a filmben

A cselekmény kibontása mellett Golden bestsellere részletes, izgalmas betekintést nyújt a gésák világába, a gyakran kíméletlen tanulási folyamatba, ami a tökéletes nő mítoszának valóra váltásához vezet. A japánok nehezményezték, hogy a könyv a nyugati ember értelmezésében mutatja be Japán gésa-kultúráját. Szerintük az író prostituáltnak állítja be a gésákat, holott hazájukban inkább művésznek tekintik őket.

A film előzetesének hangulata is inkább a művész-felfogást erősíti, bemutatja a megerőltető táncórákat, a legyezővel való bánásmód elsajátítását, a zenélést. Ennél is hangsúlyosabb azonban Szajuri egyéni sorsa, a nagy fordulópontok, amikor kislányként elszakítják a családjától, gyerekként először találkozik élete szerelmével, vagy amikor először érzi meg  saját szépségének a hatalmát.

Amerikában december 9-én lesz az Egy gésa emlékiratai-nak a bemutatója.